Wilt u een omgevingsvergunning aanvragen? Dan kunt u uw plan eerst door de gemeente laten beoordelen met een ‘conceptverzoek’. Hierbij onderzoeken wij of uw plan binnen de regels en het beleid past. Zo weet u sneller of uw plan haalbaar is. Weet u niet zeker of u een omgevingsvergunning nodigt hebt? Kijk dan eerst op de pagina Omgevingsvergunning.

Vooroverleg

Een vooroverleg vraagt u aan door een conceptverzoek in te dienen.  Tijdens zo’n vooroverleg onderzoekt de gemeente of uw plan past binnen het omgevingsplan en aan de Nota Ruimtelijke Kwaliteit (de redelijke eisen van welstand, ook wel de welstandtoets). Past uw plan? Dan kunt u definitief een aanvraag indienen voor een omgevingsvergunning. Het vooroverleg kost € 163,85 en kan maar 1 keer worden aangevraagd per plan.

1. Maak uw plan zo duidelijk mogelijk

Om uw plan goed te kunnen beoordelen, hebben wij een schetsplan nodig. Uit het schetsplan moet duidelijk worden hoe het plan eruit komt te zien. Denk hierbij aan een geveltekening, plattegrondtekening en situatietekening. De tekeningen moet u voorzien van maatvoering: de hoogte, breedte, diepte, maar ook de maten ten opzichte van andere bebouwing of perceelgrenzen. Uit de tekeningen moeten ook de bestaande situatie en de nieuwe situatie blijken.

Adviseur

De gemeente adviseert u om altijd zelf een adviseur in te schakelen. Denk hierbij aan een architect of een bouwkundige. Een goede, duidelijke en complete aanvraag kent een kortere behandelingstermijn. Dat bespaart u en de gemeente tijd en geld.

2. Vraag het vooroverleg aan

Heeft u een duidelijk schetsplan? Dan vraagt u het vooroverleg aan via het Omgevingsloket(externe link). Meer informatie over het conceptverzoek en hoe deze in te dienen lees u op de website van het Omgevingsloket. 

3. Het vooroverleg

Tijdens het vooroverleg geven we u antwoord op de vraag of uw plan past binnen het omgevingsplan en of voldoet aan de redelijke eisen van welstand (welstandtoets).  Op de vraag of uw plan past, krijgt u een advies. Dit advies is geen garantie dat u een vergunning krijgt. Tegen dit advies kunt u ook niet in bezwaar. 

4. Dien de omgevingsvergunning in

Past uw plan binnen het omgevingsplan en binnen de redelijke eisen van welstand (welstandtoets)? Dan dient u de omgevingsvergunning in via het Omgevingsloket(externe link).  Meer informatie over het conceptverzoek en hoe u deze indient, leest u op de website van het Omgevingsloket(externe link).

De intaketafel

Past uw plan niet binnen het omgevingsplan of andere (gemeentelijke) wet- en regelgeving? Dan noemt de gemeente uw plan een ‘initiatief’. Voor een initiatief kunt u terecht bij de intaketafel. Hier kijkt de gemeente naar mogelijke kansen voor uw initiatief.

Meer over de intaketafel