Past uw plan niet binnen het omgevingsplan of andere (gemeentelijke) wet- en regelgeving? Dan noemen we het bij de gemeente een ‘initiatief’. Voor een initiatief kunt u terecht bij de intaketafel. Hier kijkt de gemeente naar mogelijke kansen voor uw initiatief. De kosten voor de intaketafel zijn € 796,50.  Per initiatief kan de intaketafel maar 1 keer worden aangevraagd.

1. Maak uw initiatief zo duidelijk mogelijk

Om een goed advies te kunnen geven, hebben wij een duidelijke omschrijving van uw initiatief nodig. Denk hierbij aan een omschrijving van de locatie en om wat voor gebruik het gaat. Mogelijk ondersteunt u deze omschrijving met een schets van de situatie.

Adviseur

De gemeente adviseert u om altijd zelf een adviseur in te schakelen. Denk hierbij aan een architect of een bouwkundige. Een goede, duidelijke en complete aanvraag kent een kortere behandelingstermijn. Dat bespaart u en de gemeente tijd en geld.

2. Vraag het vooroverleg aan

Heeft u een duidelijke omschrijving van uw initiatief? Vraag dan een conceptverzoek aan via het Omgevingsloket. Geef in de toelichting duidelijk aan dat u een aanvraag doet voor de intaketafel. Meer informatie over het conceptverzoek en hoe u deze indient, leest u op de website van het Omgevingsloket.

3. De casemanager neemt contact met u op

Nadat uw aanvraag is ontvangen, neemt de casemanager contact met u op. De casemanager begeleidt u tijdens het proces en bespreekt met u het initiatief. Is uw initiatief duidelijk en compleet? Dan zorgt de casemanager dat uw initiatief wordt besproken aan de intaketafel.

4. De intaketafel

De intaketafel geeft het advies of uw initiatief kansrijk is. Aan de intaketafel zitten adviseurs vanuit het Ruimtelijk Domein en adviseurs vanuit het Sociaal Domein. Zo wordt uw initiatief niet alleen met een ruimtelijk oog, maar ook vanuit het maatschappelijk belang bekeken. We adviseren u om in deze fase ook de omgeving te betrekken, participatie met uw buren of omwonenden is belangrijk.

5. Vervolgstappen

Afhankelijk van het advies van de intaketafel, worden de vervolgstappen door de casemanager met u besproken. Ook de eventuele knelpunten worden met u besproken, zodat u weet waar nog verbeteringen nodig zijn voordat u verder gaat in de procedure. Deze informatie kunt u ook nalezen in het advies dat u per brief ontvangt.

Initiatief indienen

Een mogelijke vervolgstap kan zijn dat u het initiatief indient voor een omgevingsvergunning. Dit kunt u doen via het Omgevingsloket.