Veel ondernemers in de gemeente Krimpenerwaard ondervinden de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. Op deze pagina vindt u links en informatie over bestaande en nieuwe landelijke regelingen waar u mogelijk gebruik van kunt maken. We houden deze lijst actueel en vullen aan waar nodig.

Steun aan zelfstandig ondernemers

Onder bepaalde voorwaarden kunt u als zelfstandige een bijstandsuitkering ontvangen. Bijstand voor zelfstandigen is er voor ondernemers die een nieuw bedrijf starten of als uw bedrijf (tijdelijke) financiële problemen heeft.

Terugbetaling Tozo-leningen

In de Tozo staat dat zelfstandig ondernemers de lening voor bedrijfskapitaal vanaf 1 januari 2022 moeten beginnen met aflossen. Door de verscherpte maatregelen is dat voor veel zelfstandig ondernemers moeilijk. De start van de verplichte aflossing begint daarom een half jaar later, op 1 juli 2022. Dit uitstel geldt voor alle Tozo-leningen, ongeacht het moment van verstrekking. Daarnaast wordt de looptijd voor alle Tozo-leningen met één jaar verlengd, van 5 jaar tot 6 jaar. Dat is de periode vanaf het moment van verstrekking, tot het moment waarop deze moet zijn terugbetaald. Over de maanden januari 2022 tot en met juni 2022 hoeft ook geen rente te worden betaald.

Time-out-arrangement (TOA)

Het kabinet heeft een kredietfaciliteit (TOA-krediet) bij Qredits geïntroduceerd bij de organisatie Qredits. Deze is bedoeld voor ondernemers met schulden, die hun bedrijf willen doorstarten vanuit de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA).

Hulp bij geldzorgen

Komt u steeds vaker geld tekort en lukt het u niet om uw rekeningen te betalen? Zoek dan hulp voor uw problemen groter worden. Verschillende partijen in de gemeente Krimpenerwaard kunnen u helpen om een oplossing te zoeken voor uw geldzorgen.

Wegwijzer naar werk 

Bent u ondernemer en moest u stoppen met uw bedrijf vanwege de coronacrisis? Wilt u uw bedrijf anders inrichten? Of zoekt u begeleiding bij het vinden van ander of nieuw werk? RMT Midden-Holland is uw wegwijzer naar werk en biedt gratis hulp om weer aan het werk te komen. Deze hulp kan bestaan uit:

  • Coaching of begeleiding
  • Loopbaanadvies
  • (Om)scholing
  • Praktijkleren
  • Hulp bij schulden

RMT Midden-Holland biedt maatwerk. Afhankelijk van de situatie bekijkt u samen met uw adviseur wat nodig is om weer aan het werk te komen (of te blijven). Wilt u meer weten? Neemt u dan contact op met RMT Midden-Holland via info@rmtmiddenholland.nl of kijk op rmtmiddenholland.nl.

Meer informatie

Rijksoverheid

Op de website van de Rijksoverheid staat informatie over ondernemen en werken in coronatijd.

Kamer van Koophandel

Op de website van de Kamer van Koophandel staat een wegwijzer voor ondernemers met antwoorden op verschillende vragen.

Belastingdienst

Ondernemers die getroffen worden door het coronavirus kunnen uitstel van hun belastingbetaling aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.