De gemeente Krimpenerwaard strooit in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) de wegen binnen en buiten de bebouwde kom in de Krimpenerwaard. De Provincie Zuid-Holland strooit de provinciale wegen.

Kaart met strooiroutes Gladheid melden

Gladheidsbestrijding

HHSK strooit de wegen buiten de bebouwde kom, maar pakt op de route ook stukken weg mee binnen de bebouwde kom. De gemeente strooit de wegen binnen de bebouwde kom en neemt hierbij ook weggedeelten buiten de bebouwde kom mee. Zo zorgen we dat wegvakken die op elkaar aansluiten niet op verschillende momenten gestrooid worden.

Op doorgaande wegen rijden de strooiwagens sneller dan in de woonkernen. Vanwege smalle straten, veel bochten en geparkeerde auto’s ligt de snelheid daar lager.

Link naar video over strooien in de Krimpenerwaard op YouTube(externe link)

Strooien uit voorzorg

Om te voorkomen dat de weg glad wordt, wordt vaak preventief gestrooid. Het kan dus gebeuren dat er ’s avonds al wordt gestrooid, terwijl het de volgende ochtend pas gaat vriezen. Dit strooien gebeurt met een mengsel van droog zout en pekelwater. Het pekelwater zorgt dat het droge zout op het wegdek blijft kleven en niet wegwaait.

Bij preventief strooien rijden er in totaal twaalf strooiwagens door de Krimpenerwaard. Zeven wagens van de gemeente en vijf wagens van HHSK. Iedere wagen heeft een eigen strooiroute. Het duurt twee tot drie uur om die route te strooien. 

Link naar video Samen in strijd tegen gladheid op YouTube(externe link)

Blijf voorzichtig

Wij doen ons best om onveilige situaties door gladheid te voorkomen. Wees extra voorzichtig als u de weg op gaat met winters weer. Zorg altijd dat u een sneeuwschep en voldoende zout in huis heeft om te strooien. Zo kunt u de stoep voor uw woning sneeuw- en ijsvrij houden. Kunt u dit niet zelf doen? Vraag dan uw buren om u te helpen.

Contact

Opmerkingen of vragen over het strooien? Neem contact op met het meldpunt van het hoogheemraadschap via telefoonnummer (010) 45 37 200 of met de gemeente Krimpenerwaard via telefoonnummer 14 0182. U kunt ook gebruik maken van het formulier voor een melding openbare ruimte(externe link).