De gemeente Krimpenerwaard is een veilige gemeente. Dit kunnen wij alleen samen met de inwoners, ondernemers en onze partners bewerkstelligen. De titel van de nota Integraal Veiligheidsbeleid 2023-2026 is niet voor niets ‘Samen verder werken aan veiligheid’.

Participatie is een belangrijk middel om inwoners en ondernemers te betrekken bij een woon- en leefomgeving die schoon, heel en veilig is. Voor winkelcentra, bedrijfsterreinen en het buitengebied doen wij dat in 8 projecten Samen Veilig Ondernemen (voorheen Keurmerk Veilig Ondernemen). Daarnaast brengen wij middelen zoals Burgernet (7312 deelnemers), WhatsApp (54 groepen), Meld Misdaad Anoniem, Buurtbemiddeling en Camera in Beeld onder de aandacht bij onze inwoners en ondernemers. Ook faciliteren wij deze waar mogelijk.

De boa’s hebben een belangrijke rol in het schoon, heel en veilig houden van de kernen. Zij hebben goed contact met de wijkagenten en gaan regelmatig met de wijkagent op pad. De afgelopen jaren is echter al wel gebleken dat er voor de boa’s meer werk is dan de beschikbare uren. Dit betekent dat wij keuzes moeten maken.

Met een extra boa hebben we meer mogelijkheden om het rooster rond te krijgen zodat er iedere dag (met uitzondering van de zondag) boa's aanwezig zijn. Onze boa's komen er door het aantal dagelijkse meldingen nu niet aan toe om goed uitvoering te geven aan het projectmatig/kerngericht werken.

Ambitie

Samen werken aan veiligheid met inwoners, bedrijven, organisaties en partners. Waarbij de boa’s het visitekaartje zijn van de gemeente op het gebied van schoon, heel en veilig.

Doel

We nemen samen meer verantwoordelijkheid voor veiligheid.

We meten

  • De groei van het aantal werkgroepen Samen Veilig Ondernemen (voorheen Keurmerk Veilig Ondernemen).
  • Het aantal WhatsApp-groepen.
  • Het aantal deelnemers aan Burgernet.

Inspanningen 2023 -2026

  • We onderzoeken per kern of het mogelijk is om een Werkgroep Samen Veilig Ondernemen op te richten. In 2023 starten we minimaal 1 nieuwe werkgroep.
  • De boa’s werken projectmatig en kerngericht. Ook brengen zij veiligheid onder de aandacht op sociale media.
  • We vragen blijvend aandacht voor WhatsApp buurtpreventie, Burgernet, Meld Misdaad Anoniem en andere burgerparticipatiemogelijkheden op het gebied van veiligheid. We gebruiken daarvoor onze socialemediakanalen actiever.

Coalitieakkoord

Deze ambitie komt voort uit het coalitieakkoord:

Ambitie 8: Betrekken van inwoners en bedrijven bij veiligheid

De aanpak van onveilige situaties doe je met elkaar. Deelname aan Burgernet en buurtpreventiegroepen hebben hun meerwaarde al laten zien. Binnen de projecten van het KVO (nu SVO) werken genoemde partijen samen aan de veiligheid en leefbaarheid. Uitbreiding naar alle kernen draagt bij aan veiligheid en leefbaarheid. We zijn alert op de inzetbare capaciteit. Een extra BOA kan veel goeds doen als het gaat om alledaagse veiligheid.