Vanaf dinsdag 2 april 2024 zal het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) aan 20 statushouders een tijdelijk verblijf gaan bieden in het Fletcher Hotel-Restaurant De Witte Brug. Het COA huurt hotelkamers omdat er een tekort is aan opvangplekken voor asielzoekers en statushouders. Dit tijdelijke verblijf in Lekkerkerk is naar verwachting voor in ieder geval twee maanden.

COA coördineert opvang

Het COA heeft in overeenstemming met het Fletcherhotel in Lekkerkerk geregeld dat deze groep van 20 statushouders wordt opgevangen. Statushouders zijn asielzoekers die het volledige asielproces hebben doorlopen en nu een verblijfsvergunning hebben verkregen. Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en dekt alle kosten gedurende deze periode.

Op korte termijn

Burgemeester Hans Beenakker: "Wij realiseren ons dat de aankondiging van dit tijdelijke verblijf voor 20 statushouders op zo’n korte termijn onverwachts komt. Ook voor ons is deze mededeling van het COA onverwacht en zeer recentelijk binnen gekomen. De gemeente heeft geen invloed gehad op dit besluit van het COA. Omwonenden en ondernemers die wonen en werken in de buurt van het hotel hebben wij via een brief geïnformeerd over dit tijdelijke verblijf.” Op onze website is een projectpagina beschikbaar met informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.

Tekort aan opvangplekken

Er is in Nederland nog altijd een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers en statushouders. De afgelopen weken is de situatie verergerd, mede door de sluiting van een aantal grote opvanglocaties elders in het land. Het Rijk neemt nu meer regie en plaatst statushouders in hotels of andere verblijfsaccommodaties.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de gemeente Krimpenerwaard? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief per e-mail.

Aanmelden