Elke kinderopvangorganisatie of school wil dat een kind optimale kansen krijgt en maakt zich hier hard voor. Dit kunnen zij echter niet alleen, ook ouders zijn hierin heel erg belangrijk!. Thuis in Taal is een wetenschappelijk onderbouwde aanpak om taal bij jonge kinderen te versterken.

Goede samenwerking

De sleutel bij deze aanpak is investeren in een goede samenwerking en relatie met ouders. Deze samenwerking komt soms wat moeilijk op gang wanneer verschillen tussen school en thuis groter zijn, bijvoorbeeld door meertaligheid, culturele verschillen en verschillende verwachtingen. Als je bouwt aan de relatie met ouders, verbeter je de taalontwikkeling van kinderen.

Zeven stappen

De aanpak Thuis in Taal helpt leerkrachten en pedagogisch medewerkers op weg door middel van 7 stappen. Het meest effectief is deze stappen zorgvuldig in de juiste volgorde te doorlopen.

  1. Ken de taalomgeving thuis
  2. Bepaal de koers met collega’s en ouders
  3. Werk aan wederkerige relaties met alle ouders
  4. Zorg voor passende ouder-kindactiviteiten en interacties
  5. Ondersteun de rol van ouders
  6. Geef taal prioriteit
  7. Help taal uitbreiden.

Het hart van de aanpak is een wekelijkse ouder-kind activiteit waar plezier en veiligheid voorop staat. Alle ouders worden dan actief uitgenodigd in gesprek te gaan met hun kind. Ouders ontdekken zo dat het heel laagdrempelig is om hun kind te helpen zijn of haar taalvaardigheid te verbeteren. Het kan zelfs gewoon in de eigen taal.

Meer informatie

Uit de eerste resultaten blijkt dat ouders en leerkrachten deze manier van werken prettig vinden en dat ouders meer met hun kinderen gaan praten. Kortom: het is een nieuwe aanpak die tijd kost, maar die al wel positieve resultaten met zich meebrengt. Er is wel een inmiddels manier om de aanpak te introduceren in gemeenten, op scholen, organisaties voor kinderopvang en VVE’s. Wilt u meer weten of zelf aan de slag met de Thuis in Taal aanpak? Kijk dan op de  website van Thuis in Taal(externe link) of neem contact op via info@aanpakthuisintaal.nl. Ook kun je met vragen contact opnemen met Layla Lamhamdi, beleidsadviseur bij de gemeente Krimpenerwaard, via l.lamhamdi@krimpenerwaard.nl .