In november is gemeente Krimpenerwaard gestart met het project ‘Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid’ (GGG). Deze aanpak richt zich op het ondersteunen van gezinnen wanneer ouders moeite hebben een taalrijke thuisomgeving te bieden. Dit is namelijk erg belangrijk, want de basis van taalvaardigheid wordt gelegd in de vroege kindertijd. De gemeente trekt in dit project op met de Bibliotheek Krimpenerwaard.

Bijeenkomsten en inspiratiesessies

In eerste instantie hebben wij als gemeente, samen met de bibliotheek, aan twee landelijke bijeenkomsten deelgenomen. Samen met andere gemeenten en bibliotheken is een start gemaakt met het project vanuit de aanpak ‘impactgericht werken’ en de ‘verandertheorie’. Ook hebben we deelgenomen aan een aantal inspiratiesessies.

Starbijeenkomst

Op 23 januari was het de beurt aan ons als gemeente om een startbijeenkomst voor partners in de Krimpenerwaard te organiseren. Tijdens deze bijeenkomst waren veel partijen aanwezig die iets doen of betekenen op het gebied van laaggeletterdheid en ouderbetrokkenheid. Denk hierbij aan onderwijs, kinderopvang, de GGD, Alert4You, de bibliotheek of het Preventieteam. Er wordt al best veel gedaan, maar het zijn nu nog vooral opzichzelfstaande activiteiten en deze willen we met de GGG graag verbinden.

Gemeenschappelijk doel

Tijdens de bijeenkomst hebben we met elkaar gekeken naar de fase waarin we in deze samenwerking nu al staan. De conclusie was dat samenwerking nu vooral op het gebied van doorverwijzing plaatsvindt. Wat we uiteindelijk met de GGG willen bereiken, is dat we als organisaties eenzelfde boodschap gaan uitspreken naar ouders. Dat we vanuit een gemeenschappelijk doel gaat werken. Dit krijgt in de komende maanden een vervolg.

Wilt u meer lezen over de Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid? Kijk dan op gezinsaanpak.nl(externe link) of neem contact op met Annemarie Meijers via a.meijers@krimpenerwaard.nl.