Afval bevat veel waardevolle materialen die opnieuw te gebruiken zijn. Van uw gescheiden afval worden weer nieuwe producten gemaakt. Dit bespaart nieuwe grondstoffen, energie én geld. Twijfelt u over welk afval in welke bak hoort? Bekijk dan de afvalscheidingswijzer van Cyclus.

Afvalscheidingswijzer(externe link)

Fijn huishoudelijk afval

Op de milieustraat in Bergambacht kunt u tegen betaling fijn huishoudelijk restafval aanbieden. Fijn huishoudelijk restafval is huishoudelijk afval dat u na scheiding van grondstoffen in de grijze restafvalcontainer gooit, of met uw afvalpas per zak van 60 liter in een ondergrondse container. Per aangeboden zak van 60 liter betaalt u € 3,50 (prijspeil 01-01-2024), dat bij u in rekening wordt gebracht via de afvalstoffenheffing. De factuur hiervoor ontvangt u één keer per jaar van het SVHW.

Op de milieustraat in Lopik, waar de inwoners van Schoonhoven gebruik van maken, is  het aanbieden van fijn huishoudelijk restafval tegen betaling ook mogelijk.

Glas

Bijna al het glas waar geen statiegeld op zit, hoort in de glasbak. U kunt dit (verpakkings)glas meestal herkennen aan het glasbaklogo op het etiket. Glas is 100% recyclebaar en is steeds opnieuw te gebruiken zonder kwaliteitsverlies. 

Lees meer over glas(externe link)

Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gft+e)

Groente-, fruit- en tuinafval + etensresten (gft+e) kan in de gft+e-container. Bijvoorbeeld schillen, resten van groente en fruit, etensresten, bladeren en uitgebloeide bloemen. Dit afval is een waardevolle grondstof voor allerlei nuttige producten, zoals compost en groengas.

Lees meer over gft+e(externe link)

Grofvuil

Grofvuil (of grof huishoudelijk afval) is afval dat niet in een vuilniszak of minicontainer past. Denk bijvoorbeeld aan banken, stoelen, kasten, bedden of matrassen.

Lees meer over grofvuil

Grof tuin- en snoeiafval

Grof tuinafval kunt u naar de milieustraat brengen. Daarnaast is het van maart tot november mogelijk uw grof tuin- en snoeiafval op afspraak op te laten halen door Cyclus. Dit is gratis.

Inzameling op afspraak

De inzameling van grof tuin- en snoeiafval op afspraak begint in de derde week van maart en loopt door tot de tweede week van november. In het snoeiseizoen wordt er vaker ingezameld. In de zomermaanden gebeurt dit minder vaak. U kunt een afspraak maken met Cyclus door te bellen met 0182-547 500. Bij het maken van de afspraak hoort u hoeveel grof tuin- en snoeiafval u mag aanleveren en hoe u het moet aanbieden. Deze instructies staan ook op de website van Cyclus(externe link). Voer hiervoor uw postcode en huisnummer in.

Cyclus heeft vaste dagen ingepland en per ophaaldag is er een maximaal aantal adressen. Daarbij geldt: vol is vol. Maak dus op tijd een afspraak. Grof tuin- en snoeiafval kunt u ook op afspraak(externe link) wegbrengen naar de milieustraat in Bergambacht. Inwoners van Schoonhoven kunnen terecht op de gemeentewerf in Lopik.

Geen grof tuinafval

Let op: mest, zand, aarde, hooi, stro, tuinhekken, schuttingen en andere bewerkte of onbewerkte tuinmeubels en tuinhout horen niet bij het snoeiafval.

Klein chemisch afval

In onze gemeente zijn 17 'Blipverts' geplaatst. De locaties hiervan kunt u vinden op de digitale kaart(externe link). In elke kern staat minstens één Blipvert. De Blipvert-inzamelstations dragen bij aan het hergebruik van afgedankte spullen. Dit kleine restafval kan namelijk nog heel goed worden hergebruikt. Het wordt een grondstof voor andere dingen. Denk aan afval als:

Blipvert
  • inktcartridges van de printer
  • batterijen
  • lampen
  • CD's en DVD's
  • telefoons
  • adapters en snoeren
  • kleine elektrische apparaten

Dit afval wordt ingezameld voor hergebruik van het materiaal en is dus eigenlijk een grondstof voor nieuwe producten. Van de hoesjes van de dvd's worden bijvoorbeeld weer kledinghangers gemaakt. Als hergebruik niet mogelijk is, wordt het op een verantwoorde manier verwerkt.

Oud papier en karton (OPK)

Kranten, folders, tijdschriften, enveloppen, kartonnen dozen: het mag allemaal bij het oud papier en karton (OPK). Papier kan goed gerecycled worden tot nieuw papier. Wel moet het oud papier en karton schoon en droog zijn als u het inlevert.

Brenglocaties oud papier en karton

Verschillende sportverenigingen, scholen of kerken hebben een grote papiercontainer waar bewoners hun oud papier heen kunnen brengen.

PlaatsAdresDag en tijdstipOpbrengsten gaan naar
Krimpen aan de LekAdmiraal de Ruyterstraat 1Zaterdag
10.00 - 12.00 uur
Jeugdkamp Krimpen
LekkerkerkTwijnstraweg 5aZaterdag
9.00 - 12.00 uur
Protestantse Gemeente Lekkerkerk en Voetbalvereniging Lekkerkerk
Ouderkerk aan den IJsselSportlaan 1
 (papiercontainer bij het clubhuis)
Maandag tot en met zaterdagScouting Christiaan de Wet
Ouderkerk aan den IJsselIJsseldijk West 42Derde zaterdag van de maand - 9.00 - 12.00 uurHersteld Hervormde Kerk, VV Schoonhoven en atletiekvereniging Avantri
SchoonhovenG.J. van Heuvengoedhartweg (P1 bij Dika)Zaterdag
9.00 -12.00 uur
VV Schoonhoven en atletiekvereniging Avantri

Lees meer over oud papier en karton(externe link)

Bedrijfsafval oud papier

Oud papier en karton van bedrijven mag niet met de papierinzameling van huishoudens worden ingezameld en opgehaald. Dit is wettelijk niet toegestaan. Ondernemers moeten de inzameling sinds januari 2021 zelf regelen. Voor de inzameling van bedrijfsafval, inclusief oud papier en karton, kunnen zij een contract afsluiten met een commerciële inzamelaar.

Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD)

PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Deze stromen worden samen ingezameld. De ingezamelde verpakkingen dienen als grondstof voor nieuw plastic, metaal, kleding of schoenen. Zorg dat alle verpakkingen leeg zijn. U hoeft ze niet schoon te spoelen. 

Lees meer over PMD(externe link)

Textiel

Het textiel in onze gemeente wordt ingezameld door TexNL. TexNL maakt voor de inzameling gebruik van (paarse) bovengrondse containers. Het textiel blijft door de bovengrondse containers beter van kwaliteit, omdat er minder ander vuil in de containers wordt gegooid.

Wat hoort bij textiel?

De volgende afvalsoorten horen bij textiel. Let op: het moet wel schoon en droog zijn!

  • Kleding (ook zwemkleding, ondergoed en sokken)
  • Schoenen, laarzen, gympen en sandalen (per paar samengebonden)
  • Gordijnen en vitrage
  • Dekbedhoezen, slopen, lakens en dekens
  • Handdoeken, washandjes, theedoeken, tafellakens
  • Accessoires: riemen, tassen, (strop)dassen, hoeden, petten, handschoenen
  • Poetsdoeken, vodden en lappen
  • Knuffels

Wat hoort niet bij textiel?

  • Vloerbedekking en tapijt (dit hoort bij het grofvuil)
  • Matrassen, dekbedden en kussens (dit hoort bij het grofvuil)
  • Zwaar vervuild textiel
  • Kleren met verf- of olievlekken (dit hoort bij het restafval) 
  • Natte kleding, textiel en schoenen (dit moet u eerst laten drogen)
Paarse textielcontainer met de tekst: In gesloten zak aanbieden
U kunt uw textiel kwijt in de paarse, bovengrondse textielcontainers van TexNL (voorheen TexNed).

Doet u ook mee?

Wist u dat bijna 80% van uw buren hun plastic, glas, papier, blik, chemisch afval en apparaten gescheiden inlevert? Doet u ook mee? Via de onderstaande knop leest u meer over het hergebruiken of voorkomen van afval.

Lees meer