Van afval naar grondstof

In een circulaire economie bestaat er geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. De gemeente Krimpenerwaard wil in 2050 volledig circulair te zijn. Hierbij sluiten wij aan bij initiatieven in Het Groene Hart. Zo bouwen we een nieuw gemeentehuis uit bestaande materialen en hebben we als doel om uiteindelijk 100% van al het afval gescheiden in te zamelen. Maar waarom is dat nodig?

Waarom circulaire economie?

De wereldbevolking groeit hard en dat maakt dat er steeds meer mensen behoefte hebben aan steeds meer grondstoffen. Deze behoefte aan grondstoffen is nu al groter dan wat de aarde aankan. En dat heeft gevolgen voor de natuur. Ook zorgt het ervoor dat we steeds meer afhankelijk worden van landen waar specifieke grondstoffen nog wel beschikbaar zijn. Als we onze spullen betaalbaar willen houden en we onze omgeving gezond willen houden, zullen we dus slim moeten omgaan met de spullen die we hebben.

5 eenvoudige afval-bespaartips

 1. Neem altijd uw eigen waterflesje of koffiebeker mee voor onderweg
 2. Neem altijd een opvouwbare (boodschappen)tas mee en voorkom dat u een plastic zakje moet kopen
 3. Plak een nee-nee of nee-ja sticker op uw brievenbus
 4. Bedenk voor u gaat koken wat u nog in huis heeft
 5. Kook niet te veel, of bewaar uw restjes

Kunt u nog meer manieren bedenken om afval te besparen?

Is uw afval geld waard?

Heeft u kleding in de kast hangen die u niet meer draagt, maar die te goed is om weg te gooien? Of heeft u nog een oude lamp op zolder die u niet meer gebruikt? Bezoek dan eens een kringloopwinkel. Daar kunt u uw spullen wegbrengen én nieuwe aanwinsten scoren. In Krimpenerwaard zijn vijf kringloopwinkels:

Niet weggooien, maar repareren

Spullen zijn vaak nog te repareren. Door uw spullen te repareren, bespaart u geld en draagt u bij aan een duurzaam Krimpenerwaard. Doet u ook mee? In onze gemeente zijn er 3 repair cafés. Dit zijn plekken waar u gratis uw spullen kunt laten repareren. U kunt bijvoorbeeld uw kapotte stofzuiger, horloge, kleding, koffiezetapparaat of fiets hier naartoe brengen. De experts van het repair café gaan dan vol enthousiasme voor u aan de slag.

Samen delen en lenen

Heeft u voor die ene keer een boor of bladblazer nodig? Of heeft u een ladder of statafel die uw buurman- of vrouw af en toe mag lenen? Meld u dan nu aan bij een online deelplatform. Zo bespaart u geld en helpt u mee aan een Circulair Krimpenerwaard. Voorbeelden van online deelplatformen zijn PeerbyRentsy of Ruilen.nl. Bekijk voor de volledige lijst de website van Milieu Centraal.

Wist u dat…

 • U met een nee-nee of nee-ja sticker op uw brievenbus, u ruim 1.000 folders per jaar bespaart?
   
 • Mensen gemiddeld 140 euro aan voedsel per persoon per jaar weggooien? Zonde, toch?
   
 • Uw eigen flesje meenemen 500 keer goedkoper is dan onderweg een flesje water kopen?
   
 • Wegwerpbekers en -bakjes niet meer gratis zijn, om het zelf meenemen te aan te moedigen?