Monumentenschildjes
Monumentenschildjes voor gemeentelijke monumenten
De gemeente heeft een monumentenschildje voor gemeentelijke monumenten. Hierop staat het wapen van de gemeente Krimpenerwaard. Wij zien dit als een erfgoedlintje voor monumenteigenaren en wij eren hen hiermee voor hun hulp bij de bescherming van ons erfgoed. Sommige gemeentelijke monumenten hebben aan de gevel nog een monumentenschildje van een voormalige gemeente hangen. De eigenaren van deze monumenten mogen kiezen of zij het oude monumentenschildje laten hangen of dat zij het vervangen.
Nieuw monumentenschildje aanvragen
Eigenaren van gemeentelijke monumenten die een nieuw monumentenschildje van de gemeente Krimpenerwaard willen, kunnen dit doorgeven. Dat kan eenvoudig door te mailen naar info@krimpenerwaard.nl, onder vermelding van ‘monumentenschildje’ of door te bellen naar 14 0182. Vermeld bij het aanmelden de adresgegevens, uw telefoonnummer en e-mailadres. Voor elk gemeentelijk monument is er één monumentenschildje. Als er meerdere eigenaren zijn, dan vragen wij hen om samen te bepalen of zij een nieuw monumentenschildje willen. De gemeente zorgt er daarna voor dat u het nieuwe monumentenschildje zo snel als mogelijk ontvangt.
Monumentenschildje ophangen
Het is de bedoeling dat eigenaren het monumentenschildje aan de voorgevel en op ooghoogte vastmaken aan het monument. Zo is het schildje het beste zichtbaar vanaf de openbare weg. Bij het schildje zitten schroeven, pluggen en nylon ringen om het ophangen mogelijk te maken. Wij hopen dat u ons helpt om onze gemeentelijke monumenten goed in beeld te brengen en te houden. Veel gemeentelijke monumenten hebben inmiddels een nieuw monumentenschildje aan de gevel hangen.
Monumentenschildjes voor rijksmonumenten
In de gemeente Krimpenerwaard zijn ook ruim 300 rijksmonumenten te vinden. De Rijksoverheid wijst deze monumenten aan, omdat ze van nationale betekenis zijn. Voor alle rijksmonumenten in Nederland is een apart monumentenschildje beschikbaar. Zo zijn ze in heel Nederland snel te herkennen.
Eigenaren van Rijksmonumenten die een monumentenschildje willen, kunnen dit zelf bestellen via Stichting Nederland Monumentenland. Deze stichting verzorgt de schildjes in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. U kunt kiezen voor verschillende formaten. Bij sommige formaten kunt u ook een tekst over het rijksmonument toevoegen. De kosten voor de schildjes voor rijksmonumenten zijn voor eigenaren zelf.
Veel gestelde vragen
In het onderstaande overzicht vindt u antwoorden op de veel gestelde vragen. Staat het antwoord op uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op via info@krimpenerwaard.nl of telefoonnummer 14 0182.
Vragen monumentschildje
-
Nee, eigenaren mogen dit zelf bepalen. We hopen dat alle eigenaren willen bijdragen aan het zichtbaar maken van onze monumenten.
-
Nee, de kosten voor dit schildje zijn voor de eigenaren. Dit komt omdat niet de gemeente maar de Rijksoverheid deze monumenten heeft aangewezen.
-
Als u geen nieuw monumentenschildje wilt, dan hoeft u niets te doen. We hopen uiteraard dat zoveel mogelijk eigenaren van een gemeentelijk monument een nieuw schildje van de gemeente Krimpenerwaard willen.
-
Er zijn nog enkele schildjes beschikbaar, dus zolang de voorraad strekt is dat mogelijk. We hopen echter dat eigenaren van gemeentelijke monumenten het Krimpenerwaard-schildje verkiezen.
-
Als het monument geen pand is, dan mag het schildje elders opgehangen worden. U kunt het bijvoorbeeld bevestigen op een houten paaltje of aan een toegangshek. Bij voorkeur en waar mogelijk op ooghoogte en zichtbaar vanaf de openbare weg.
-
Veel gemeentelijke monumenten hebben inmiddels een nieuw monumentenschildje aan de gevel hangen. Als u zich aanmeldt, doen wij ons best om u zo snel mogelijk een schildje te verstrekken.