Monument verbouwen of aanpassen
Algemeen
Een monument is een beschermd bouwwerk. Wilt u een monument verbouwen, herstellen, aanpassen of slopen? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning voor een monument nodig. U vraagt de omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket.
Beschrijving
Voor het wijzigen van monumenten en panden in een beschermd stads- of dorpsgezicht heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Dit geldt als u het wilt veranderen, restaureren, (grondig) verbouwen of (gedeeltelijk) slopen. Wilt u weten of u een omgevingsvergunning nodig heeft? U kunt dan de vergunningscheck doen bij het Omgevingsloket. Hier kunt u ook gelijk een aanvraag voor een omgevingsvergunning doen. Twijfelt u of heeft u vragen? Neem dan contact op met de gemeente.
Procedure
Als u ideeën of plannen heeft om een monument te wijzigen, dan is het goed als u tijdig contact opneemt met de gemeente. Dit kan al ruim voordat u de vergunning aanvraagt. Zo kunt u uw ideeën en plannen bespreken en heeft uw aanvraag meer kans van slagen.
Verkennend gesprek met de monumentenadviseur
Heeft u ideeën om iets aan uw monument te veranderen, maar weet u niet goed wat daarbij komt kijken? Of heeft u vragen over de aanpak, vergunningsvrije mogelijkheden of opties voor subsidie? U kunt hiervoor een verkennend gesprek hebben met de monumentenadviseur van de gemeente. Dat kan bij u op locatie. Deze adviseur denkt graag met u mee. Dit kan u helpen als u nog geen schetsplan of uitgewerkt plan heeft voor uw monument. Hiervoor kunt u mailen naar monumenten@krimpenerwaard.nl of bellen naar 14 0182 en vragen naar de monumentenadviseur.
Conceptaanvraag voor uw omgevingsvergunning (vooroverleg)
Heeft u al een beeld van de wijzigingen of verbouwing aan het monument en heeft u al een schetsplan? Dan kunt u een conceptaanvraag voor uw omgevingsvergunning (ook wel vooroverleg) indienen. De gemeente onderzoekt dan of uw plan binnen de regels en het beleid past. Ook bekijkt de onafhankelijke Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit Krimpenerwaard of het plan voldoet aan redelijke eisen van welstand. De uitkomst is een advies over de manier waarop u uw plan kunt uitvoeren. Het aanvragen van een vooroverleg is niet verplicht, maar u weet wel sneller of uw plan haalbaar is.
Aanvraag omgevingsvergunning indienen
Heeft u een duidelijk plan van de wijzigingen aan en plannen met uw monument? Dan kunt u een omgevingsvergunning aanvragen via het Omgevingsloket. Er zijn twee procedures bij het aanvragen van een omgevingsvergunning. Bij de gewone procedure krijgt u de beslissing binnen 8 weken. Bij de uitgebreide procedure is dat binnen 6 maanden. De uitgebreide procedure geldt vaker voor rijksmonumenten of als de gemeente een natuurtoets doet. Voor beide procedures mag de gemeente de periode een keer met 6 weken verlengen. Meer informatie over de procedures, termijnen, kosten en mogelijkheden voor bezwaar maken vindt u op de pagina ‘Omgevingsvergunning aanvragen’.
Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning voor een monument heeft u mogelijk de volgende stukken nodig:
- Beschrijving van het te wijzigen bouwwerk
- Duidelijke beschrijving van de werkzaamheden
- Foto’s van de huidige situatie
- Bouwrapport of cultuurhistorisch rapport
- Inspectie- en bouwtechnische rapporten
- Tekeningen van de bestaande en nieuwe toestand (onder meer plattegronden, gevels en doorsneden)
- Detailtekeningen
- Situatietekening en/of -schets
Welke stukken u precies nodig heeft, hangt af van het pand en uw wensen en plannen. In het Omgevingsplan van gemeente Krimpenerwaard kunt u zien welke stukken u in ieder geval moet aanleveren. De gemeente en de monumentencommissie van de gemeente hebben deze stukken nodig om uw aanvraag goed te kunnen beoordelen.