De gemeente is financieel gezond. Wel is het (voor alle gemeenten) lastig om meerjarig financieel beleid te maken. Enerzijds, omdat het vanuit het Rijk niet duidelijk is voor welke taken de gemeenten hoeveel budget gaan ontvangen. Anderzijds is sprake van meerdere onzekerheden en ontwikkelingen die een (grote) impact hebben op de financiën van onze gemeente.

Dit maakt dat we continu de afweging maken tussen inzet om onze ambities te bereiken, uitvoering van wettelijke taken, redelijke lasten voor onze inwoners en een gezonde financiële positie.

Ambitie

We maken continu de afweging tussen inzet om onze ambities te bereiken, uitvoering van wettelijke taken, redelijke lasten voor onze inwoners en een gezonde financiële positie. Bij eventuele bezuinigingsscenario’s zijn participatie en draagvlak van belang

Doel

We blijven een financieel stabiele en gezonde gemeente.

We meten

  • Structurele exploitatieruimte > 0%
  • Netto schuldquote is < 100%

Inspanningen

2023

  • We lobbyen bij VNG en Rijk voor meer duidelijkheid over en een eerlijkere verdeling van de rijksmiddelen.
  • We stellen een businesscase op voor het beter benutten van subsidiemogelijkheden voor de gemeente.

Inspanningen 2024 -2026

  • Jaarlijks kijken we via de kadernota en begroting vooruit en bepalen we wat nodig is, wat kan en of we het ingezette beleid voortzetten.

Coalitieakkoord

Deze ambitie komt voort uit het coalitieakkoord:

Ambitie 4: Financiën

We gaan voor een structureel sluitende begroting, maar het financieel perspectief blijft voor alle jaarschijven zorgelijk. In het collegeprogramma wordt dit uitgewerkt. De in 2021 voorbereide bezuinigingsscenario’s worden, als dat nodig is, hier integraal bij betrokken. Ook bij deze exercitie is het van belang dat goede participatie wordt toegepast zodat er draagvlak ontstaat voor voorstellen.