Gemeentelijke begroting 2026

Een gemeente heeft veel verschillende taken, zoals de zorg voor jongeren en ouderen en het netjes en veilig houden van de leefomgeving. Om al die taken uit te voeren, heeft een gemeente geld nodig. Een groot deel van dit geld komt van de landelijke overheid.

Veel minder inkomsten vanaf 2026

Vanaf 2026 komt daar verandering in. Er komen financieel zwaardere tijden aan voor gemeenten. Alle gemeenten krijgen 3 miljard euro minder van het Rijk, wat betekent dat het gemeentefonds fors omlaag gaat. Dit is verreweg de grootste inkomstenbron van gemeenten. Voor de gemeente Krimpenerwaard betekent dit dat we structureel 4,5 miljoen euro moeten bezuinigen en dezelfde taken moeten uitvoeren met veel minder geld. Daarom wordt het jaar 2026 ook wel het ‘ravijnjaar’ genoemd.

Structurele veranderingen 

Het is onze plicht om goed voor onze inwoners te zorgen, maar zonder voldoende steun vanuit het Rijk wordt dit steeds moeilijker. De gemeente moet daarom structurele veranderingen doorvoeren om ook op lange termijn financieel gezond te blijven. Dit vraagt om moeilijke keuzes: wat kan anders, wat kan minder, en waar kunnen we op besparen? Want met een lege gemeenterekening kunnen we niet alles doen. 

Gemeenteraad aan zet

Het zijn uiteindelijk de gemeenteraadsleden die beslissen waar de gemeente op moet bezuinigen en waar het beschikbare geld aan wordt besteed. Deze keuzes zijn structureel en zullen merkbaar zijn in de samenleving. Het college van burgemeester en wethouders en de gemeentelijke organisatie adviseert de raad om hen te ondersteunen bij het maken van deze beslissingen.

Procesvoorstel voor de gemeenteraad

Op 9 juli 2024 heeft de gemeenteraad het gehad over heel veel bezuinigingsmogelijkheden. Ze hebben toen besloten meer informatie over deze mogelijkheden te willen ontvangen, voordat ze keuzes kunnen maken. Daarnaast willen ze: 

  • Dat de bezuinigingsmogelijkheden op volgorde van prioriteit worden gezet 
  • Dat de bezuinigingsmogelijkheden op basis van beleidsthema's tegenover elkaar afgewogen kunnen worden 
  • Dat ze zelf als gemeenteraad ook nog bezuinigingsmogelijkheden toe kunnen voegen als deze nog missen in de lijst. Deze opties worden vervolgens door de gemeentelijke organisatie beoordeeld op haalbaarheid en impact.

Met deze motie is de gemeentelijke organisatie aan de slag gegaan. Daar is een procesvoorstel uitgekomen. Dit procesvoorstel is op 20 november 2024 voorgelegd aan de raad.

Tijdspad van het proces

Voltooid
Voltooid

20 november 2024

De gemeenteraad stemt in met het voorgestelde proces en met het doelbedrag dat nodig is om de begroting in 2026 sluitend te krijgen.

Voltooid
Voltooid

27 november 2024

De gemeenteraad spreekt met elkaar over de thema’s en de inhoudelijke mogelijkheden. 

Voltooid
Voltooid

15 januari 2025

De gemeenteraad stemt in met de voorselectie van de uit te werken bezuinigingsmogelijkheden. De raad bepaalt op dit moment naar welke bezuinigingsmogelijkheden de gemeentelijke organisatie onderzoek moet gaan doen. 

Actief
Actief

Januari t/m maart 2025 

De gemeentelijke organisatie onderzoekt alle bezuinigingsmogelijkheden die de gemeenteraad tot dan toe heeft uitgekozen.

April t/m juni 2025

Het college van burgemeester en wethouders legt het pakket met de uitwerking van alle mogelijkheden voor aan de gemeenteraad.

Juli 2025

De gemeenteraad buigt zich over de mogelijkheden in een BOB-traject. Dit traject vindt plaats rondom de behandeling en het vaststellen van de kadernota 2026.

Inspreken over bezuinigingen

Door in te spreken tijdens een vergadering van de gemeenteraad kunt u de gemeenteraad vertellen wat u van de inhoud van de plannen vindt. U kunt ook laten weten of u vindt dat de raad vóór of tegen moet stemmen. U bent welkom tijdens de openbare carrousel- en raadsvergaderingen van de gemeenteraad. Een overzicht van alle vergaderingen vindt u in het vergaderschema.

Wilt u inspreken? Meld dit dan uiterlijk 4 uur vóór de start van de vergadering bij de griffie. Aanmelden kan bij de griffie via e-mail griffie@krimpenerwaard.nl, of telefonisch via 0182 729 900

Vermeld hierbij uw naam, adres, telefoonnummer en het onderwerp dat u aan de orde wilt stellen. Het inspreken vindt plaats in het gemeentekantoor in Lekkerkerk. U hebt maximaal 5 minuten spreektijd. 

Wat is er tot nu toe gebeurd?

Draagvlak inhoudelijke mogelijkheden/denkrichtingen om de begroting vanaf 2026 sluitend te krijgen. Dit was een notitie bij kadernota 2025 en verder. De raad heeft kennisgenomen van de mogelijkheden en een eerste informele stemronde gedaan. Daarnaast heeft de raad een motie aangenomen met daarin onder andere de vraag om:

  • Een prioriteringsvolgorde van de mogelijkheden;
  • Hierbij beleidsthema’s tegen elkaar af te wegen;
  • De raad de mogelijkheid te geven om zelf met nieuwe mogelijkheden of bijstellingen van huidige mogelijkheden te komen.
     
  • Raadsvergadering - 9 juli 2024

Technische toelichting op het proces om te komen tot een structureel sluitende begroting met commissieleden.

Raadsbesluit omtrent het proces om te komen tot een structureel sluitende begroting.

Informatiebijeenkomst over de inhoudelijke mogelijkheden op thema-niveau. Tijdens deze bijeenkomst heeft de raad vragen gesteld over de mogelijkheden die er liggen. Ook zijn er vragen gesteld over eventuele bijstellingen van huidige mogelijkheden en andere taakgebieden om op te bezuinigen. 

Oordeelsvormende raadsvergadering, waarbij raadsfracties nieuwe mogelijkheden en bijstellingen van huidige mogelijkheden hebben voorgedragen en toegelicht.   

Besluitvormende raadsvergadering, waarbij de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders opdracht heeft gegeven om een selectie van 90 mogelijkheden verder uit te werken.

Meer informatie: Nieuwsbericht en de raadsvergadering