Gemeenteraad Krimpenerwaard kiest voor evenwichtige aanpak van bezuinigingen
Belangrijke stap in het proces naar een structureel sluitende begroting vanaf 2026
Op dinsdag 15 juli heeft de gemeenteraad van Krimpenerwaard de Kadernota 2026 vastgesteld. Daarbij is ook ingestemd met een breed pakket aan bezuinigingsmaatregelen. Deze zijn eerder voorgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Daarmee zet de gemeente een belangrijke stap richting een structureel sluitende begroting. Een stap die nodig is om Krimpenerwaard ook in de toekomst financieel gezond te houden.
Vooruitkijken naar het ‘ravijnjaar’
Net als veel andere gemeenten in Nederland, krijgt ook Krimpenerwaard vanaf 2026 fors minder geld van het Rijk. Dit jaar wordt ook wel het ‘ravijnjaar’ genoemd. Hoewel de voorjaarsnota van het Rijk iets meer ruimte bood dan eerder verwacht, blijven de tekorten voor Krimpenerwaard aanzienlijk: van 3,8 miljoen euro in 2026 tot 3,3 miljoen euro in 2029.
Verantwoordelijkheid gemeenteraad centraal
De gemeenteraad heeft de verantwoordelijkheid om hierin keuzes te maken. Sinds eind 2024 heeft de raad hierover intensief gesproken en is een zorgvuldig proces doorlopen. De raad heeft begin 2025 bepaald welke onderwerpen eerst verder uitgewerkt moesten worden. Op basis daarvan zijn businesscases opgesteld, die in het voorjaar van 2025 zijn besproken. Uiteindelijk heeft de raad op 15 juli besloten op welke mogelijkheden zij wil inzetten.
‘Proces met zorg doorlopen’
Wethouder Pascal van der Hek, verantwoordelijk voor financiën, benadrukt het belang van het proces: “De afgelopen jaren is het steeds moeilijker geworden om te voorspellen hoeveel geld we vanuit Den Haag ontvangen. Daardoor was het ook lastig om exact te bepalen hoeveel er bezuinigd moest worden. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om hierin keuzes te maken. Als college is het onze verantwoordelijkheid om een volledig en overzichtelijk voorstel te bieden, zodat de raad haar rol goed kan vervullen. Dat proces hebben we de afgelopen maanden zorgvuldig met elkaar doorlopen. De gemaakte keuzes zijn niet eenvoudig, maar wel noodzakelijk en gericht op een financieel gezonde toekomst.”
Gekozen voor spreiding en evenwicht
De gemeenteraad heeft bewust gekozen voor een brede spreiding van de bezuinigingsmaatregelen over drie terreinen: zorg en welzijn, organisatie en dienstverlening, en de leefomgeving. Zo wordt voorkomen dat één groep inwoners of één onderwerp te zwaar wordt geraakt.
1. Zorg en welzijn
Binnen het sociaal domein wordt ingezet op het versterken van de eigen kracht van inwoners en het voorkomen van zwaardere zorg.
Voorbeelden zijn:
- Meer inzet op gezamenlijke voorzieningen in plaats van individuele ondersteuning;
- Focus op preventie en vroegsignalering;
- Betere samenwerking tussen professionals, vrijwilligers en organisaties;
2. Organisatie en dienstverlening
Ook binnen de gemeentelijke organisatie wordt gekeken naar efficiëntie en kostenbeheersing.
De raad heeft ingestemd met:
- Meer digitalisering en vermindering van regels;
- Verlaging van organisatiekosten, ook van college en raad;
- Efficiëntere inrichting van interne processen en dienstverlening;
- Een minder pro-actieve houding voor nieuwe ontwikkelingen rond dienstverlening;
3. Leefomgeving
In de fysieke leefomgeving zoekt de gemeente naar besparingen. Denk aan:
- Doelmatiger beheer van de openbare ruimte, zoals minder verlichting in woonstraten;
- Langer gebruik van speeltoestellen;
- Meer inzet op duurzaamheid en hergebruik bij onderhoud.
- Minder geld naar gebiedsmarketing;
Maar ook voor milieuonderzoek, het voorkomen van hittestress en de energietransitie stelt de raad voortaan minder geld beschikbaar.
De OZB-verhoging als laatste optie
De gemeenteraad kiest ervoor om de onroerendezaakbelasting (OZB) zeer beperkt te verhogen, met gemiddeld €2,70 per jaar extra bovenop de inflatie. Deze stap voorkomt dat bezuinigingsmogelijkheden die ingrijpen op voorzieningen, zoals de subsidies aan zwembaden of het sluiten van bibliotheekvestigingen, nu aan de orde zijn. Ook het Driehoeksveer (Kinderdijk, Ridderkerk en Krimpen aan de Lek) blijft voorlopig varen, als het aan de gemeenteraad ligt. Mocht het in de toekomst aanzienlijk duurder worden, dan is dat het moment om de afweging opnieuw te maken.
Hoe nu verder?
- In november stelt de gemeenteraad de definitieve begroting vast.
- Daarna start de uitvoering van de maatregelen stap voor stap. Zo hebben inwoners en organisaties tijd om zich voor te bereiden.
Meer informatie
Meer informatie over de gekozen bezuinigingsmaatregelen staat op de pagina Structureel sluitende begroting.
Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de gemeente Krimpenerwaard? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief per e-mail.
Aanmelden