Veelgestelde vragen: vooroverleg en intaketafel
Als u een omgevingsvergunning wilt aanvragen, dan kunt u uw plan eerst door de gemeente beoordelen met een ‘conceptaanvraag’. Op deze pagina leest u antwoord op de meestgestelde vragen hierover.
Vragen en antwoorden vooroverleg en intaketafel?
-
Tijdens een vooroverleg controleert de vergunningverlener het plan vanuit het bestemmingsplan en de Nota Ruimtelijke kwaliteit. Een intaketafel wordt aangevraagd als het plan niet past binnen het bestemmingsplan. Er wordt dan gekeken of het plan past binnen de beleidsdoelen van de gemeente. Als dit zo is, wordt de aanvrager uitgenodigd voor de omgevingstafel. Daarna kan de vergunningsaanvraag worden gestart.
-
Nee, de aanvraag van een vooroverleg of intaketafel is niet verplicht. Het geeft de aanvrager eerder inzicht of het plan haalbaar is bij de aanvraag van een omgevingsvergunning.
-
Ja, bij het vooroverleg in de betreffende vergunningverlener uw contactpersoon. Aanvragen voor een intaketafel worden begeleid door een casemanager vanuit de gemeente. Bij de casemanager kunt u terecht met vragen. Als er vanuit de gemeente vragen zijn, neemt de casemanager contact met u op.
Vooroverleg
-
Een vergunningverlener van de gemeente bekijkt in het vooroverleg het plan en kijkt of het plan past binnen het bestemmingsplan en Nota Ruimtelijke Kwaliteit. Het is dus geen overleg, maar een toets.
-
Voor plannen waarbij u een Omgevingsvergunning nodig heeft. Een Omgevingsvergunning heeft u bijvoorbeeld nodig als u iets wil bouwen. Met het vooroverleg krijgt u zekerheid of uw plan binnen de regels van het bestemmingsplan en de Nota Ruimtelijke Kwaliteit past.
-
Na het vooroverleg zijn er verschillende mogelijkheden voor het vervolg. Dit is afhankelijk van de uitkomst van het vooroverleg en van uw wensen. Als uw plan binnen het bestemmingsplan en de Nota Ruimtelijke Kwaliteit past, kunt u een Omgevingsvergunning aanvragen via het Omgevingsloket. Controleer vooraf welke informatie u hiervoor moet indienen bij de gemeente. Als uw plan niet past binnen het bestemmingsplan of de Nota Ruimtelijke Kwaliteit, kunt u uw plan aanpassen zodat het wel pas of u kunt uw plan laten beoordelen via de intaketafel. U kunt uiteraard ook besluiten om niet verder te gaan met uw plan.
-
Dit duurt ongeveer 4 tot 6 weken, nadat het plan compleet is.
Intaketafel
-
Nee, de aanvrager is niet aanwezig bij een intaketafel. Als het initiatief binnen de beleidsdoelen past, kan het initiatief daarna worden besproken tijdens een omgevingstafel. Bij de omgevingstafel is de aanvrager aanwezig.
-
Bij de intaketafel worden initiatieven besproken die niet passen binnen het bestemmingsplan of de Nota Ruimtelijke Kwaliteit.
-
Dit is afhankelijk van uw initiatief en van de informatie die u aanlevert bij de gemeente. Om uw initiatief te kunnen bespreken hebben de adviseurs van de gemeente voldoende informatie nodig. Grote ingewikkelde initiatieven kosten meer tijd om te bespreken dan meer eenvoudige plannen. De gemeente verwacht dat het gemiddeld 3 maanden duurt om een advies te kunnen geven, nadat het initiatief compleet is.
-
Na de intaketafel zijn er verschillende mogelijkheden voor het vervolg. Dit is afhankelijk van het advies van de intaketafel en van uw wensen. Als uw initiatief kansrijk is kunt u uw initiatief verder uitwerken en laten bespreken bij de omgevingstafel. Bij de omgevingstafel gaat u samen met de gemeente in gesprek om te kijken of uw plan mogelijk gemaakt kan worden en welke procedurestappen daarvoor nodig zijn.