Wat is het?

De gemeente plaatst openbare verlichting voor de sociale veiligheid, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van de gemeente. Als deze verlichting niet werkt en u daarom ’s avonds door het donker over straat moet, kan dit een onveilig gevoel geven. Ook kan dit gevaarlijke situaties veroorzaken. Dit proberen wij natuurlijk te voorkomen. Bent u een niet werkende lichtmast tegengekomen? Dan kunt u dit via de onderstaande knop doorgeven aan Nobralux.

Niet werkende lichtmast melden(externe link)

Wat heb ik nodig?

Voor een snelle afhandeling vragen wij u de volgende informatie bij de hand te hebben:

  • Woonplaats waar de storing is
  • Postcode
  • Straat
  • Huisnummer (als de lichtmast in de buurt van een huis staat)
  • Type storing
  • Het nummer van de lichtmast

Hoe lang duurt het?

Hoe lang het duurt voordat de lichtmast gerepareerd kan worden, hangt af van de aard en de ernst van de schade. Dit beoordelen wij met een inspectie van de lichtmast.

  • Kapotte lamp: een kapotte lamp wordt meestal binnen 5 werkdagen hersteld.
  • Kapotte mast en/of armatuur: Gangbare masten en/of armaturen worden binnen 10 werkdagen hersteld. Speciale masten en/of armaturen worden naar verwachting binnen 6 weken hersteld.
  • Kabel- of netwerkstoring: Is het gedeelte van de storing in het kabelnetwerk in eigendom van de gemeente, dan duurt het oplossen van de storing maximaal 15 dagen. Als de grond bevroren is kunnen kabelwerkzaamheden niet plaatsvinden en duurt het oplossen van de storing dus langer.

Werkzaamheden

Voor calamiteiten waar gevaarlijke situaties kunnen ontstaan en de verwachte termijnen niet worden gehaald, geldt dat er een tijdelijke oplossing wordt aangebracht.

Waarom brandt het licht soms overdag?

Het kan voorkomen dat de straatverlichting overdag brandt. Meestal is dit om storingen te verhelpen. De verlichting wordt op afstand ingeschakeld om na te gaan waar de storing zit en om te controleren of de storing is verholpen. Hierbij gaat niet de verlichting van één mast aan, maar wordt een 'lus' van lichtmasten (dat kunnen zelfs meerdere straten zijn) aangezet. Uiteraard wordt deze brandtijd zo kort mogelijk gehouden.

Soms schakelt de verlichting niet automatisch aan of uit. Meestal is er dan een ondergrondse storing die niet binnen een dag kan worden verholpen. Om toch licht in het donker te hebben, wordt de verlichting via een ander systeem met een tijdklok ingeschakeld. Alleen loopt het aan- en uitschakelen dan niet helemaal gelijk met de omringende straten. Dit komt niet vaak voor, alleen als dit noodzakelijk is voor de veiligheid 's avonds en 's nachts.