Het buitengebied van de Krimpenerwaard is karakteristiek en waardevol, maar staat voor uitdagingen. De opgave voor het landelijk gebied is de kwaliteit van de natuur te verbeteren, het watersysteem robuuster en gezonder te maken en het gebied klimaatneutraal in te richten. Het Klimaatakkoord, het Nationaal Programma Landelijk Gebied en de Kaderrichtlijn Water beschrijven deze opgaven.

Naast deze landbouwtransitie (zie ambitie 13) spelen ook 2 andere opgaven een rol in het buitengebied van Krimpenerwaard: Wonen en de Energie- en Warmtetransitie.

We werken samen met inwoners, ondernemers, medeoverheden en ketenpartners om tot oplossingen te komen. De samenleving wordt steeds actiever en organiseert zichzelf. De rol van de gemeente verandert daardoor. Om deze goed te kunnen oppakken, is een duidelijke koers nodig.

Ambitie

Samen met onze partners (waaronder de agrarische sector) zoeken we naar economische perspectieven die het buitengebied versterken. We staan positief tegenover maatwerkoplossingen. Bijvoorbeeld op het gebied van bouwvlakken, windmolens tot een ashoogte tot 15 meter voor eigen energie-opwek, herbestemming van vrijkomende agrarische bebouwing en nevenactiviteiten in onder andere de recreatieve sfeer.

Nemen wij maatregelen als wij het buitengebied inrichten? En om te voldoen aan opgaven het Rijk, bijvoorbeeld op het gebied van stikstof? Dan zijn onze ambities hierbij leidend, waarbij wij rekening houden met de belangen van het Rijk.

Doel

We vinden meer economische perspectieven die het buitengebied versterken.

We meten

--

Inspanningen 2023

We faciliteren in de gebiedsprocessen de planvorming NPLG (klimaat, stikstof, natuur). We verbinden onze lokale ambities aan de doelstellingen van het Rijk en de provincie (zie ambitie 13 agrarische sector).

Inspanningen 2023 - 2026

  • We maken concrete plannen en instrumenten voor het landelijk gebied.
  • We kennen (Leader)subsidies toe om initiatieven te stimuleren die agrariërs economisch perspectief kunnen bieden (zie ambitie 16 korte ketens).

Coalitieakkoord

Deze ambitie komt voort uit het coalitieakkoord:

Ambitie 37: Buitengebied

Samen met onze partners (waaronder de agrarische sector) zoeken we naar economische perspectieven die het buitengebied versterken. We staan positief ten opzichte van maatwerkoplossingen bijvoorbeeld op het gebied van bouwvlakken, windmolens tot een ashoogte tot 15 meter voor eigen energieopwek, herbestemming vrijkomende agrarische bebouwing en nevenactiviteiten o.a. in de recreatieve sfeer. Bij te nemen maatregelen bij de inrichting van het buitengebied en het voldoen aan (bijvoorbeeld stikstof-) opgaven van het Rijk zijn de ambities vanuit de gemeente leidend, waarbij de belangen van het rijk worden meegewogen.