De kleinste kern van de gemeente Krimpenerwaard is Vlist. Het is een schilderachtig dorpje aan het water van het riviertje 'De Vlist'. Langs zowel de Oost- als de West-Vlisterdijk staan veel authentieke boerderijen. Daarnaast zijn de monumentale molens het bekijken meer dan waard.

Geschiedenis

Tot 1985 was Vlist een zelfstandige gemeente. Na de gemeentelijke herindeling van dat jaar ontstond de gemeente Vlist, waarin naast het dorp Vlist ook Haastrecht en Stolwijk opgingen. Op 1 januari 2015 ontstond uit een fusie met de gemeenten Bergambacht, Ouderkerk, Nederlek en Schoonhoven de gemeente Krimpenerwaard.

Riviertje ‘de Vlist’

Dit prachtige veenriviertje stroomt van Schoonhoven naar Haastrecht en vormt de grens tussen de Lopikerwaard en de Krimpenerwaard. Door zijn natuur- en landschapsschoon geniet de Vlist landelijke bekendheid. Over de Vlist liggen enkele bruggen. Eén daarvan heet de ‘Twee-Waardenbrug’, een toepasselijke naam. De Vlist werd vroeger gebruikt voor transport van goederen en als boezem voor de polders rondom het riviertje. Er stonden dan ook veel molens aan de oevers om het water heen en weer te pompen.

Monumentale molens en boerderijen

Tegenwoordig zijn er nog maar enkele molens aan de Vlist over. Vanuit de richting Haastrecht ziet u aan uw linkerhand een molen zonder wieken zien staan. Als u via Schoonhoven rijdt, dan valt u ongetwijfeld de fraaie Bonrepasmolen op.

Langs de Vlist treft u verder een aantal authentieke boerderijen aan. Op enkele daarvan wordt nog op ambachtelijke wijze heerlijke boerenkaas gemaakt. Als u de kans krijgt, moet u zeker eens gaan kijken en proeven.