Veilig Thuis Midden Holland: Hulp bij huiselijk geweld en kindermishandeling

Wat gebeurt er als u zich zorgen maakt over huiselijk geweld of kindermishandeling? Waar kunt u terecht? Elsbeth Kouwenhoven en Eva Burgers van Veilig Thuis Midden Holland vertellen over hun werk, de signalen van onveilige thuissituaties en de rol van hun organisatie. Ook gaan ze in op het ernstige onderwerp femicide: het doden van vrouwen door (ex-)partners. Hun verhaal laat zien hoe belangrijk het is om tijdig te signaleren en hulp te vragen – of te bieden.

Wat doet Veilig Thuis?

Veilig Thuis is het meld- en adviespunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Iedereen kan contact opnemen: professionals én burgers. Elsbeth Kouwenhoven vertelt: “We geven adviezen en nemen meldingen aan van situaties waar mensen zich zorgen over maken. Dat kan gaan over kinderen, maar ook over ouderen of andere kwetsbare personen.” De organisatie onderzoekt meldingen of verwijst door naar passende hulp. Eva Burgers: “Het gaat vooral om afhankelijkheidsrelaties in huiselijke kring. Denk aan mishandeling, verwaarlozing, maar ook financieel misbruik.”

Meldingen komen vaak binnen via politie of zorginstellingen. Bijvoorbeeld na een 112-oproep of als een arts zich afvraagt hoe een gebroken arm is ontstaan. “Dan gaan we in gesprek met betrokkenen, maar ook met mensen eromheen, zoals scholen of huisartsen,” legt Elsbeth uit. Als hulp nodig is, overlegt Veilig Thuis met hulpverleners, zoals het lokale team van de gemeente, de vrouwenopvang of andere instanties. Wij geven aan welke zorgen er zijn, zij zetten dan passende zorg in.”

Over femicide

Het onderwerp femicide - het doden van vrouwen door (ex-)partners - is heftig en actueel. Eva: “Femicide komt voort uit situaties waarin een vrouw jarenlang onder dwingende controle leeft. Het begint vaak met liefdevolle aandacht, maar verandert langzaam in controle en vernedering. Het is moeilijk om uit zo’n relatie te stappen. Ze horen steeds dat ze niks waard zijn, dat ze het niet alleen kunnen. Dan is het lastig om onze hand aan te nemen.”

Vaak komt de melding van iemand uit de omgeving. “Deze vrouwen vragen zelden zelf om hulp. Ze zien zelf niet altijd dat ze in een ongezonde situatie zitten,” vult Elsbeth aan. De controle van de partner wordt steeds groter. “De dader wil koste wat kost de controle houden. Als hij die verliest, kan het uitmonden in dodelijk geweld,” waarschuwen Elsbeth en Eva. “Signalen als extreme jaloezie, isolatie van vrienden of financiële afhankelijkheid zijn belangrijk om serieus te nemen.” Eva: “Psychisch geweld is minstens zo erg. Het is een cirkel die zich steeds sneller herhaalt.”

Hulp en veiligheid

Veilig Thuis probeert vrouwen in veiligheid te brengen zodra duidelijk is dat er gevaar dreigt. Daarna volgt contact met de partner, altijd in overleg met politie of andere instanties. Het doel is veiligheid voor het slachtoffer en eventuele kinderen. Elsbeth: “Het kan iedereen overkomen. Het heeft niks te maken met opleidingsniveau of afkomst. Het gaat om controle en macht in een relatie, en dat kan in elke laag van de bevolking.”

Expositie FEMICIDE

Vanaf 13 mei houden de gemeenten in de regio Midden-Holland, samen met stichting Open Mind, de expositie FEMICIDE in de bibliotheek van Schoonhoven. Deze reizende expositie brengt de verhalen van dertien slachtoffers die door hun (ex-)partner zijn omgebracht, verteld door de nabestaanden. De expositie is tot 3 juni in Schoonhoven te zien.

Maakt u zich zorgen om uzelf of iemand anders? Bel dan Veilig Thuis via 0800-2000 of kijk op www.veiligthuishm.nl. Bij acuut gevaar: bel 112.