De toenemende individualisering, prestatiedruk en de maakbaarheid van de samenleving zijn ontwikkelingen die van invloed zijn op de veerkracht en mentale gezondheid van mensen.

Individualisering leidt tot een afname van het aantal leden bij maatschappelijke organisaties. Dit heeft invloed op de sociale netwerken.

Het idee dat alles maakbaar is in de samenleving en dat elk probleem een oplossing behoeft, kan stress en spanning geven voor wie de oplossing niet in het verschiet ligt. De meerderheid van onze inwoners beschikt over het vermogen om met veranderingen, stressvolle gebeurtenissen, tegenslagen en uitdagingen om te gaan.

De coronacrisis heeft zijn sporen op de mentale gezondheid van onze jongeren nagelaten.

Ambitie

We zetten in op het mentaal welbevinden van onze inwoners, waarbij we een focus leggen op het voorkomen van eenzaamheid onder ouderen en jongeren en het bespreekbaar maken van mentale problemen (taboes doorbreken) om erger te voorkomen. In het bijzonder onder onze jongeren. We zetten in op het faciliteren van informele en sociale steun. Inwoners moeten het zelf doen, maar niet alleen. We richten ons niet op de problemen, maar op de kansen. We zoeken actief naar (normaliserende) activiteiten en mogelijkheden in de buurt om de talenten van jong en oud verder te ontwikkelen.

Doel

Meer sociale samenhang in de kernen.

Subdoelen

  • Minder sociale eenzaamheid onder ouderen en jongeren.
  • Meer inwoners maken gebruik van informele en sociale netwerken.

We meten

Inspanningen 2023

  • We verbinden naast WelzijnKrimpenerwaard andere maatschappelijke partners aan de Coalitie Een tegen eenzaamheid.
  • We inventariseren de bestaande voorzieningen per kern, doen onderzoek naar relevante ontwikkelingen en behoeften. Ook ontwikkelen we een visie op maatschappelijke voorzieningen voor vitale kernen.
  • We maken de inzet van de Wijk GGD’er structureel.
  • We sturen het Preventieteam aan op het ontwikkelen van projecten die bijdragen aan het versterken van de sociale basis en sociale netwerken (bijvoorbeeld: Welzijn op recept)
  • We faciliteren respijtzorg aan huis ter ondersteuning van de mantelzorgers.
  • We stellen een budget beschikbaar, om zo voor én door inwoners georganiseerde ontmoetingen in de wijk of buurt te versterken.

Inspanningen 2024 - 2026

  • We voeren het Uitvoeringsprogramma Gezondheid 2024-2028 uit, waarbij we nadrukkelijker inzetten op mentaal welbevinden.
  • We zetten onze inspanningen van 2023 voort in 2024.

Coalitieakkoord

Deze ambitie komt voort uit het coalitieakkoord:

Ambitie 22: Veerkracht en mentale gezondheid

We zetten in op het versterken van de veerkracht van inwoners om met veranderingen, stressvolle gebeurtenissen, tegenslagen en uitdagingen in het leven om te kunnen gaan. De focus ligt daarbij op het voorkomen van eenzaamheid en het bespreekbaar maken van  mentale problemen (taboes doorbreken) om erger te voorkomen. In het bijzonder onder onze jongeren.

Opvoeden en opgroeien is niet altijd makkelijk. We zetten in op het faciliteren van informele en sociale steun. Inwoners moeten het zelf doen, maar niet alleen. We richten ons niet op de problemen, maar op de kansen. We zoeken actief naar (normaliserende) activiteiten en mogelijkheden in de buurt om de talenten van jong en oud verder te ontwikkelen.