Stelling GroenLinks-PvdA: Ontmoetingsplekken in elke woonplaats

In week 23 van 2025 reageerden de gemeenteraadsfracties van Krimpenerwaard op de stelling van GroenLinks-PvdA Krimpenerwaard: “De gemeente moet zorgen voor voldoende ontmoetingsplekken in elke woonplaats, ook als dit vereist dat de gemeente het voortouw neemt en financieel investeert.” Hieronder leest u hoe de verschillende partijen hierover denken.

Toelichting

Een dorp of stad is meer dan een verzameling huizen, het zijn gemeenschappen. We versterken deze gemeenschappen door te zorgen voor voldoende ontmoetingsplekken. Denk aan dorpshuizen, buurthuizen, bibliotheken, zwembaden, speeltuinen, parken, pleinen, cafés en (sport)verenigingen. 

Zulke plekken bevorderen het welzijn en de onderlinge verbondenheid van inwoners. Dit is cruciaal omdat zowel jongeren als ouderen steeds vaker zeggen zich eenzaam te voelen. GroenLinks-PvdA wil daarom dat de gemeente het voortouw neemt en zorgdraagt voor voldoende ontmoetingsplekken. Deze verantwoordelijkheid mag de gemeente niet zomaar afschuiven op vrijwilligers en ondernemers.

Twee jaar geleden raakte Lekkerkerk bijna Amicitia kwijt. Ammerstol is zijn buurtsuper kwijt. Nu dreigen er bezuinigingen op het Cultuurhuis van Krimpen aan de Lek. Zonder nieuw pand verliest Schoonhoven haar jongerensoos De Bastille.

Ontmoetingsplekken zijn niet vanzelfsprekend. Wij knokken ervoor!

Reacties:

VGBK: NEUTRAAL

Gemeentebelang Krimpenerwaard is vóór ontmoetingsplekken, die zijn waardevol voor de leefbaarheid van onze kernen. Het succes hangt af van de inzet van en het gebruik door inwoners. Initiatieven en /of ideeën moeten vanuit de inwoners komen, dat vergroot het draagvlak en zorgt voor meer betrokkenheid. Een financiële bijdrage van de gemeente kan Gemeentebelang Krimpenerwaard ondersteunen, maar zonder gemotiveerde grondleggers met gevoel voor uitvoering is een initiatief niet realistisch. Aan de vrijwilligers, waar gewenst, ondersteuning bieden bij allerlei uitvoeringszaken heeft ook onze voorkeur. Deze plekken moet in samenwerking vorm krijgen en houden.

SGP: ONEENS

De gemeente kan hier ongetwijfeld een rol in spelen, maar hoeft zeker niet het voortouw te nemen. Het is veel beter als het initiatief en de financiën van onderaf komen. Dit zorgt voor breder gedragen plannen dan wanneer de gemeente alles gaat betalen. De gemeente heeft ook maar beperkte middelen. Als we daarnaast het ene initiatief wel financieel moeten ondersteunen en het andere niet, krijgen we ook scheve gezichten. Er zijn genoeg waardevolle initiatieven die zelf de broek ophouden en die moeten we koesteren en faciliteren.

Leefbaar Krimpenerwaard: EENS

Leefbaar Krimpenerwaard is het volledig eens met deze stelling. Ontmoetingsplekken zijn essentieel voor de leefbaarheid van onze kernen en het tegengaan van eenzaamheid. Wij vinden dat de gemeente hierin een actieve rol moet spelen, zowel organiserend als financieel. Of het nu gaat om dorpshuizen, jongerensozen of bibliotheken: het zijn plekken waar gemeenschappen groeien. Leefbaar Krimpenerwaard staat pal voor het behoud én de versterking van deze voorzieningen, in álle dorpen. Want een leefbare gemeente begint met verbonden inwoners. 

Pro Krimpenerwaard: EENS

Buurthuizen vervullen een groot aantal maatschappelijke functies en zijn bij uitstek locaties waar mensen elkaar ontmoeten. Wij hebben over dit onderwerp diverse initiatieven genomen. Zie onze moties over Amicitia in Lekkerkerk, Buurtwinkel ‘Het Zonnetje’ (ontmoetingspunt) Ammerstol, het Cultuurhuis in Krimpen a/d Lek en de jongerensoos De Bastille in Schoonhoven. Daarnaast hebben wij de afgelopen jaren bij herhaling hierover raadsvragen gesteld. Buurthuizen moeten in iedere kern een betaalbare basisvoorziening zijn voor alle inwoners. Het gemeentebestuur moet nagaan of hieraan wordt voldaan. Is dit niet het geval dan verwachten wij dat het college overgaat tot actie. 

CDA: ONEENS

De stelling van GroenLinks-PvdA is te eenzijdig: ze wil dat de gemeente altijd het voortouw neemt en betaalt, maar vergeet dat gemeenschappen pas echt sterk worden als mensen zélf verantwoordelijkheid nemen. Ontmoetingsplekken die top-down worden opgelegd, missen vaak draagvlak en zijn kwetsbaar bij bezuinigingen. Juist als inwoners, vrijwilligers en ondernemers zelf initiatief nemen, krijgen ontmoetingsplekken wortels in de samenleving. De gemeente moet ondersteunen waar nodig, maar geen regisseur willen zijn. Gemeenschapskracht groeit van onderop, niet door overheidssturing en geld alleen.

VVD: NEUTRAAL

Ontmoetingsplekken zijn waardevol, maar de gemeente moet hierin slim en zorgvuldig handelen. Niet elke voorziening hoeft direct door de gemeente georganiseerd te worden. Wij geloven in samenwerking met inwoners, ondernemers en verenigingen. Waarbij de gemeente faciliteert als dat nodig is, maar niet overal het voortouw neemt. Investeringen moeten verantwoord en doelgericht zijn, met oog voor de financiële houdbaarheid. Zo bouwen we samen aan leefbare wijken en dorpen, zónder de lasten structureel te verhogen of de verantwoordelijkheid volledig bij de overheid te leggen.

ChristenUnie: NEUTRAAL

De ChristenUnie gelooft in de kracht van de samenleving. Sport- en cultuurverenigingen zien wij, naast bijvoorbeeld kerken, als heel bepalend voor de sociale cohesie in onze kernen. Zulke organisaties worden allereerst gedragen door hun vrijwilligers en leden.  De gemeente kan meedenken over huisvesting van verenigingen, dit zorgt ook voor koppelkansen. Echter, de eerste stap is aan de verenigingen zelf. Zij zijn hoofdverantwoordelijk voor eigen huisvesting en financiën. En indien nodig geeft de gemeente een passend subsidie. Daarnaast zorgt de gemeente vanzelfsprekend voor voldoende openbare ontmoetingsplekken, zoals bijvoorbeeld een bibliotheek of park.

D66: EENS

Volmondig eens. D66 vindt dat er voldoende ontmoetingsplekken zoals buurthuizen en plekken waar activiteiten kunnen plaatsvinden, moeten blijven in de kernen. Het collegeprogramma staat voor vitaal vooruit en zou zich sterk moeten maken voor behoud en verbetering van voorzieningen zoals kerngerichte verenigingen en stichtingen zodat eenzaamheid onder jongeren en ouderen vermindert. Voorzieningen moeten prioriteit hebben in het collegebeleid: bestaande voorzieningen zoals Amicitia (Lekkerkerk), Cultuurhuis (Krimpen aan de Lek) en De Bastille (Schoonhoven) behouden en in kleine kernen als Ammerstol en Berkenwoude nieuwe voorzieningen!

Lokaal op 1: EENS

Ontmoetingsplekken vergroten de saamhorigheid in onze gemeente. Het is van belang dat mensen elkaar kunnen spreken, spelletjes doen, plezier kunnen maken. Dat kan in de voetbalkantine, kroegen, kerken etc. Hoe meer hoe beter. Ook bankjes in het park.