Wat is het?

Er zijn twee rijbewijzen die u om kunt wisselen, namelijk een buitenlands rijbewijs of een militair rijbewijs. Voor het omwisselen van uw rijbewijs maakt u een afspraak. Zonder afspraak kunnen wij u niet helpen.

Afspraak maken

Buitenlands rijbewijs

U kunt uw buitenlands rijbewijs in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Bekijk hiervoor de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid. Na uw afspraak bij de gemeente sturen wij uw aanvraag naar de RDW. Zij behandelen uw verzoek. Heeft u een Europees rijbewijs? Dan krijgt u meestal binnen 10 werkdagen een brief, waarin staat wanneer u uw Nederlandse rijbewijs bij de gemeente kunt afhalen. In andere gevallen kan het soms een paar weken duren.

Militair rijbewijs

Met een militair rijbewijs mag u niet deelnemen aan het normale verkeer. Wel kunt u hiermee een burgerrijbewijs aanvragen in de gemeente waar u staat ingeschreven. Uw militair rijbewijs mag maximaal 3 jaar oud zijn. Voor het omwisselen van uw rijbewijs vraagt u eerst een verklaring van geschiktheid aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dit kunt u op 2 manieren doen:

  • U vult de verklaring online in. Hiervoor logt u in op Mijn CBR met uw DigiD.
  • U haalt de verklaring op bij de gemeente en vult die in. De ingevulde verklaring stuurt u naar het CBR, met een kopie van uw geldige paspoort of identiteitskaart.

U krijgt de verklaring van geschiktheid een paar weken later in de brievenbus. Heeft u de verklaring ontvangen? Dan maakt u een afspraak bij de gemeente om uw militair rijbewijs om te wisselen voor een gewoon rijbewijs.

Wat kost het?

Het omwisselen van een rijbewijs kost € 51,10 euro.

Wat heb ik nodig?

Voor uw afspraak heeft u de volgende zaken nodig:

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.