De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van de openbare ruimte. Daarom gaan we de Hennepstraat en omgeving aanpakken. De riolering en de openbare verlichting zijn verouderd. Daarnaast zijn de straten en het plein verzakt en ook het groen kan een flinke opknapbeurt gebruiken.

Wat gaan we doen?

Samen met Ingenieursbureau Krimpenerwaard (IBKW) werken we aan de voorbereidingen van dit project. De straten en het plein worden opgehoogd, de openbare verlichting wordt vernieuwd en het groen wordt vervangen. Waar mogelijk voegen we meer bomen en planten toe. Het riool hoeft niet in z’n geheel te worden vervangen. Wel worden er reparaties uitgevoerd.

Het projectgebied (Hennepstraat en omgeving).

Gevolgen voor omwonenden

De straten en de stoepen worden opgehoogd. Het kan zijn dat de tuin daardoor lager komt te liggen dan de straat of de stoep. Voor het ophogen van de tuin en de kruipruimte onder de woning is de eigenaar van de woning verantwoordelijk. Ons advies is om, gelijktijdig met de ophoogwerkzaamheden, de tuin en de kruipruimte op te hogen. Zo kan het regenwater uit de tuin naar de straat toestromen en komt de kruipruimte niet vol te staan met water.

Klimaatverandering

Door klimaatverandering worden er in de toekomst regenbuien met in korte tijd heel veel water verwacht. Waar mogelijk willen we regenwater laten afvoeren naar het openbaar groen. Ook willen we de bewoners aanmoedigen om regenwater vast te houden in de eigen tuin.

Het ophogen van de straten geeft de kans om in dit projectgebied drainage aan te leggen. Toekomstige problemen door te hoge of te lage grondwaterstanden worden dan zoveel mogelijk voorkomen.

Logo Steenbreek

Vergroenen van de tuin

Inwoners kunnen zelf ook meehelpen om wateroverlast te voorkomen. Door stenen uit de tuin weg te halen en groen ervoor terug te plaatsen, wordt regenwater opgevangen in de bodem en ontstaat er minder snel wateroverlast. Voor tips om zelf aan de slag te gaan, kunt u kijken op operatiesteenbreek.nl(externe link).

Werkzaamheden nutsbedrijven

De nutsbedrijven, zoals Stedin, Oasen en KPN worden geïnformeerd over de geplande werkzaamheden. Zij hebben zo de mogelijkheid om tegelijk met de gemeente op te trekken als zij werkzaamheden willen uitvoeren.

Verplaatsen oorlogsmonument naar Marktplein

Dit jaar wordt cbs De Ark verbouwd. Deze school staat naast het oorlogsmonument in de Badhuisstraat. Het slopen brengt het risico met zich mee dat het monument beschadigt. Daarnaast is er meer ruimte nodig voor het nieuwe gebouw. Daarom is onderzocht of er een betere plek is voor het monument. Bij het onderzoek naar een mogelijk betere plek, hebben we ook rekening gehouden met de jaarlijkse herdenking op 4 mei. Deze herdenking trekt ieder jaar veel publiek. Het pleintje aan de Badhuisstraat is hiervoor eigenlijk te klein. Samen met de organisator van de Dodenherdenking in Bergambacht is gezocht naar een geschikte nieuwe locatie waar ook voldoende ruimte is voor deze herdenking.

Na onderzoek bleek het Marktplein de beste optie. Het Marktplein heeft namelijk voldoende ruimte om het monument goed tot zijn recht te laten komen én heeft voldoende ruimte voor alle bezoekers. Ingenieursbureau Krimpenerwaard (IBKW) heeft een ontwerp gemaakt wat inmiddels is goedgekeurd door de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit Krimpenerwaard. Het ontwerp vindt u onderaan deze pagina.

Werkzaamheden Marktplein en verplaatsing monument

Dit jaar wordt het Marktplein opgehoogd. Het verplaatsen van het monument zal meteen met deze werkzaamheden worden gecombineerd, zodat omwonenden hier zo min mogelijk hinder van ondervinden. 

Planning

De onderstaande planning is onder voorbehoud van wijzigingen:

  • Werkzaamheden Marktplein: datum later te bepalen
  • Informatieavond voorlopig ontwerp: derde kwartaal 2024
  • Informatieavond planning en fasering: vierde kwartaal 2025
  • Start uitvoering werkzaamheden: vierde kwartaal 2025

Contact