Raadsvergadering op 3 juni over regionale samenwerking
De raadsvergadering van dinsdag 3 juni begon met een heerlijk gebakje dat de raad werd aangeboden door Stichting Krimpenerwaard Intercultureel. Deze stichting viert dit jaar, net zoals de gemeente, haar tienjarige bestaan. Onder het genot van dit lekkers ging de raad stipt acht uur van start met een volle agenda. Het hoofdonderwerp was ‘regionale samenwerking’ want de jaarstukken en begrotingen van maar liefst tien Gemeenschappelijke regelingen stonden op de agenda.
Gemeenschappelijke regelingen
Gemeenten werken samen aan bepaalde taken of diensten. Dat doen ze via een ‘gemeenschappelijke regeling’. Zo’n samenwerking is vaak goedkoper en beter. Elke gemeente geeft geld en denkt mee in het bestuur. Een voorbeeld is de Groenalliantie Midden-Holland. Dit is een samenwerkingsverband van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard. Het doel van deze samenwerking is het ontwikkelen en beheren van natuur- en recreatiegebieden in deze gemeenten. Sommige Gemeenschappelijke regelingen zijn heel groot. Zo bestaat de Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM), die zorgt voor brandweer en hulp bij rampen. Hierin zitten 18 gemeenten, waaronder Leiden en Katwijk.
Ieder voorjaar moeten de gemeenten de plannen en kosten van deze samenwerkingen goedkeuren. Omdat er dus verschillende gemeenten iets moeten vinden van gezamenlijke stukken, kunnen gemeenteraden niet zelf besluiten om deze stukken te wijzigen (amenderen, maar ze kunnen wel zeggen wat ze ervan vinden. Dat heet een ‘zienswijze’. Tijdens de raad van 3 juni heeft de gemeenteraad over deze zienswijzen vergaderd. Bij 4 regelingen had de raad geen opmerkingen. Bij 6 andere regelingen gaf de raad wél een zienswijze, bijvoorbeeld over bezuinigingen of het geld dat opzij wordt gezet.
Burgerinitiatief Driestar College: Burgerschapsaward
De 15-jarige Jedidja van Vliet vertelde namens haar school waarom ze een speciale prijs willen: de Burgerschapsaward. Die zou (half)jaarlijks uitgereikt worden aan iemand die zorgt voor meer eenheid en verbondenheid in de gemeente. Zo willen ze laten zien dat zij hun eigen omgeving van belang vinden en polarisatie en discriminatie tegen willen gaan. Alle raadsleden vonden het een goed idee en het voorstel wordt in behandeling genomen. De komende weken adviseert het college de raad over het idee. Op 15 juli besluit de gemeenteraad of de award er echt gaat komen.
Wijziging geluidsregels carillon in Schoonhoven
Het carillon in Schoonhoven maakt meer geluid dan eigenlijk mag volgens de regels (APV). Daarom stelde het college voor om de regels aan te passen. Een meerderheid van de raad was het niet eens met deze beperking ten opzichte van de oude situatie in Schoonhoven. Via een aanpassing van het voorstel (amendement) van de VVD werd het nieuwe tijdsvenster 7:10 uur tot 23:05 uur.
Het voorstel (de motie) van Pro Krimpenerwaard, om verder geen geld te steken in onderzoek naar hoe het carillon zachter kan, werd unaniem aangenomen.
Overige moties (voorstellen van raadsleden)
- SANE-plannen provincie Zuid-Holland (ingediend door de SGP).
SANE staat voor Samenhangende Aanpak Natuurherstel en Economie. De SGP, CDA, ChristenUnie en Leefbaar Krimpenerwaard vinden dat plannen van de provincie voor natuur en economie boeren te zwaar belasten. dat de voorgestelde aanpak huidige gebiedsprocessen doorkruist, de melkveehouderij te zwaar belasten en legalisatie van PAS-melders ondermijnt. Hun motie werd aangenomen: 23 voor, 6 tegen.
- Motie over Gaza
Pro Krimpenerwaard, GroenLinks-PvdA en D66 wilden dat de raad een oproep doet aan het kabinet om Israël te vragen zich aan het internationaal recht te houden. Het stoppen van het geweld in Gaza en het voorkomen van verdere humanitaire rampen, zoals het uithongeren van en geweld tegen onschuldige Palestijnse burgers. De meeste raadsleden deelde de zorg van Pro Krimpenerwaard. Een aantal fracties vonden de motie te eenzijdig of vonden dat gemeenteraden niet gaan over buitenlandpolitiek. Veel raadsleden vonden het ook complex om voor Gaza wel een statement af te geven, maar te zwijgen over andere humanitaire rampen in de wereld. De motie werd verworpen: 6 voor, 23 tegen.
- Kinderen zonder verblijfsvergunning
Het CDA (indiener) en Pro Krimpenerwaard en GroenLinks-PvdA vroegen om duidelijke regels als de overheid vraagt om kinderen uit te zetten die al lang in Krimpenerwaard wonen. De motie kreeg steun van andere partijen en werd aangenomen met 20 stemmen voor.
- Inspreken bij vergaderingen
Een motie van Pro Krimpenerwaard over spreekrecht tijdens beeldvormende vergaderingen wordt later besproken bij de evaluatie van het vergadersysteem.
- Vaardienst in het weekend
Een motie van GroenLinks-PvdA, VVD en Leefbaar Krimpenerwaard om te onderzoeken of de veerpont in Schoonhoven in het weekend langer kan varen (tot 01:00 of 02:00 uur) werd verworpen. De meerderheid vond dat dit extra geld kost, en dat er juist bezuinigd moet worden: 16 tegen, 13 voor.
Terugkijken of bijwonen?
U kunt de vergadering terugkijken op krimpenerwaard.nl/gemeenteraad. Ook bent u welkom bij de volgende vergadering op 8 juli in het gemeentehuis in Lekkerkerk.