Raads- en commissieleden Krimpenerwaard lopen stage

De gemeenteraad van de Krimpenerwaard vindt het belangrijk om in contact te staan met de samenleving. Naast het afleggen van excursies en werkbezoeken door de raad aan de vele bedrijven, instellingen en organisaties die onze gemeente rijk is, gaan onze raads- en commissieleden in de maanden juli, augustus en september op Zomerstage. Hier leest u hoe commissieleden Dion Coomans (VVD) en Michel van Zoest (VGBK) hun stage hebben ervaren.

Zomerstage Dion Coomans en Michel van Zoest bij Stichting Archeologie Krimpenerwaard (SAK)

Maandagavond 16 juni liepen Dion Coomans (commissielid VVD) en Michel van Zoest (Commissielid VGBK) zomerstage bij de Stichting Archeologie Krimpenerwaard (SAK). Deze stichting met gepassioneerde en vakkundige vrijwilligers zet zich in voor het belang van archeologie in onze gemeente. Nu zegt het belang van archeologie voor velen misschien niet veel, maar belangrijk is het wel degelijk leerden wij deze avond. 

De groep vrijwilligers zoekt naar vondsten van eeuwen geleden, helpt bij de voorbereidingen van bouwprojecten en geeft voorlichting. Voorzitter Paul in het Veld leerde ons dat er toch meer in onze grond te vinden is dan je zou denken. Van de romeinse tijd tot de Tweede Wereldoorlog. Alle eeuwen laten letterlijk en figuurlijk hun scherven na in onze grond. Pronkstuk is bijvoorbeeld een zilveren Romeinse ring met daarop een gravure van jachtgodin Diana uit de 1e of 2e eeuw na Christus. 

Ook bij bouwprojecten is de stichting belangrijk. Zo zijn zij altijd bereid om aannemers te helpen om de locatie ‘bouwrijp’ te maken. Er moet altijd onderzoek worden gedaan naar wat er mogelijk in de grond zit. Als stichting voorzien zij in historische kennis over de locatie en helpen zij met het zoeken in de grond. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met historische verenigingen in onze gemeente, want zonder kennis van het verleden kan je niet bouwen aan de toekomst. Zo leerden wij deze avond wat een ‘slietenfundering’ is van Bram Baas. 

Om het belang van archeologie over te dragen op volgende generaties geven de vrijwilligers regelmatig voorlichtingen. Zo ook op basisscholen. Hiervoor is een speciale doorlopende leerlijn ontwikkeld voor groepen 6, 7 en 8. Hier wordt in onze gemeente helaas nog weinig gebruik van gemaakt. Dus mocht u werkzaam zijn op een basisschool. Weet de stichting te benutten!