Peter de Bruin, duurzame molenaar van De Bachtenaar
Sinds 2009 bewoont Peter de Bruin samen met Hilda van der Sluis en hun twee kinderen rijksmonument De Bachtenaar, de fraaie wipmolen bij het riviertje de Vlist in de polder Bergambacht. Hij besteedt veel aandacht aan duurzaamheid en vindt het belangrijk om zijn ecologische voetafdruk klein te houden. Dat is niet verwonderlijk als je op zo’n mooie plek in het weidse polderland woont.
“Het erf is ingericht op historische basis, met appelbomen en moestuinen. Dat past helemaal bij de molen en bovendien kunnen we daarmee redelijk in ons eigen groente, fruit en brandhout voorzien. Het zou natuurlijk prachtig zijn om helemaal zelfvoorzienend te zijn.”
Voorzichtigheid geboden
“De molen is bedrijfsklaar en draait nog regelmatig. Niet meer om voor het Hoogheemraadshap de polder te bemalen, want die functie werd in 1926 overgenomen door een mechanisch gemaal. De Bachtenaar is volledig gerestaureerd maar de molen is wel meer dan 300 jaar oud. Met zo’n oud gebouw moet je voorzichtig zijn. Om prettig te kunnen leven in de molen, moesten we maatregelen nemen om er een duurzaam gebouw van te maken. Er is isolatie aangebracht, de beglazing is aangepast en we hebben lage temperatuur verwarming. Eigen stroom wordt opgewekt met zonnepanelen op andermans dak; dat past niet op dit monument.”
Luchtdichtheid en ventileren
“Die isolatie was goed te doen, ook al was het best een flinke klus. Bij ieder pand, maar zeker bij een oud gebouw moet je goed weten waar je de isolatie plaatst. Dat is belangrijk om rotting te voorkomen. Naast isoleren, gingen we ook aan de slag met de luchtdichtheid om warmtelekken en tocht tegen te gaan. Dat is niet alleen nodig voor energiebesparing, maar zorgt ook voor wooncomfort. Vervolgens moet je uiteraard wel goed ventileren.”
Duurzaam monument
“We zijn er trots op wat we hebben gerealiseerd. Een monumentale molen verduurzamen is lastiger dan een nieuwbouwhuis. Maar wat voor een gebouw het ook is, er zijn altijd maatregelen die je kunt toepassen. Met onze molen als voorbeeld kan iedereen zien hoeveel er mogelijk is.”