Paspoort of identiteitskaart aanvragen of ophalen

Algemeen

Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waarin u woont. Na 7 werkdagen kunt u het reisdocument ophalen.

Let op

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Dit kan niet meer met uw identiteitskaart. Sinds 1 oktober 2021 heeft u hiervoor een paspoort nodig. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Beschrijving

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Dat moet u doen als u naar het buitenland wilt reizen of als u naar de dokter of het ziekenhuis gaat. Iedereen vanaf 14 jaar oud moet ook een paspoort of identiteitsbewijs kunnen laten zien als de politie daarom vraagt.

Reizen

Met een paspoort of identiteitskaart kunt u naar andere landen reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.

Vanaf welke leeftijd?

Iedereen vanaf 14 jaar moet een paspoort of identiteitsbewijs bij zich hebben. Als kinderen onder de 14 naar het buitenland reizen, hebben ze ook een paspoort of identiteitskaart nodig.

Als u naar het ziekenhuis of de dokter gaat, moet u ook een eigen paspoort of identiteitsbewijs hebben. Dat geldt ook voor kinderen. De leeftijd van het kind maakt niet uit.

Reist u alleen met uw kind naar het buitenland? Bijvoorbeeld omdat u alleen het ouderlijk gezag heeft, of omdat de andere ouder niet meereist? Dan heeft u daarvoor een extra document nodig.

Inloggen

Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

Geldigheid

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Procedure

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

 • Maak een afspraak bij de gemeente.
 • Neem al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
 • Neem 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen.
 • Laat uw vingerafdruk afnemen.
 • Betaal uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Kinderen 12-18 jaar

Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden:

 • Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
 • Komt een kind zonder ouder of voogd naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden vooraf schriftelijk toestemming geven. U kunt hiervoor onderaan deze pagina een formulier (toestemmingsverklaring minderjarigen) downloaden. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Kwijt of gestolen?

 • Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Meld de vermissing zo snel mogelijk bij de gemeente en vraag een nieuw reisdocument aan. Dit doet u online, of u maakt een afspraak om langs te komen. U kunt ook bellen met telefoonnummer 14 0182.

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Heeft u de nationaliteit van een ander land? Neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van uw land.

Termijn

Na 7 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente. Ook hiervoor moet u een afspraak maken. Duurt dat te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 14.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag. Bel naar telefoonnummer 14 0182 om een afspraak te maken.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee.

Kosten

De kosten voor een Nederlands paspoort zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 62,40
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 83,85

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 40,90
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 75,80

Wilt u met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 57,05 extra.

U kunt uw paspoort of identiteitskaart ook gratis laten bezorgen.

(Tarieven 2024)