Ondermijning is een van de prioriteiten van de Nationale politie. Ook in het Regionaal beleidsplan van de politie eenheid Den Haag en het Integraal Veiligheidsbeleid van de gemeente Krimpenerwaard 2023-2026 is ondermijning een van de prioriteiten. Ondermijning is een breed begrip en vraagt daarom veel van het team OOV. Sinds begin 2022 heeft de gemeente Krimpenerwaard 1 beleidsadviseur Ondermijning, in eerste instantie voor een jaar.

Door de prioriteit die er zowel politiek, bestuurlijk en vanuit veiligheidspartners wordt gegeven aan ondermijning is er veel werk te verzetten op dit onderwerp. Er moeten lokaal keuzes gemaakt worden welke ondermijningsthema’s prioriteit krijgen en welke werkzaamheden er binnen die prioriteiten gedaan kunnen worden.

Gezien de uitgestrektheid en het landelijk gebied van onze gemeente is het logisch dat het buitengebied interessant is in de ogen van criminelen. Sinds 2021 heeft de gemeente Krimpenerwaard een werkgroep Veilig Buitengebied. Hierin werken ondernemers, inwoners en partners samen aan een veilig buitengebied.

Ambitie

Wij borgen de structurele aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Doel

We pakken ondermijning structureel beter aan.

We meten

  • Het percentage bestuurlijke rapportages dat in behandeling wordt genomen.

Inspanningen 2023

  • We implementeren de in 2022 vastgestelde Bibob-beleidslijn.

Inspanningen 2023 -2026

  • We nemen 100% van de bestuurlijke rapportages in behandeling.
  • We brengen Meld Misdaad Anoniem meer onder de aandacht bij inwoners en bedrijven.
  • We geven voorlichting aan collega’s over de verschillende onderwerpen op het gebied van ondermijning. Ook brengen we de aandachtsfunctionaris mensenhandel onder de aandacht.

Inspanningen 2024

  • We maken het onderwerp ondermijning een vast agendapunt in de Werkgroep Veilig Buitengebied.

Coalitieakkoord

Deze ambitie komt voort uit het coalitieakkoord:

Ambitie 7: Ondermijning

Bij ondermijning hebben wij het over de verwevenheid van de bovenwereld met de onderwereld. Voorbeelden hiervan zijn witwassen, maar ook de aankoop van vastgoed en bedrijven met crimineel verkregen middelen. De komende jaren zetten wij, i.s.m. inwoners, bedrijven, andere overheden en organisaties in op het tegengaan en het aanpakken van ondermijnende criminaliteit. Wij zetten in op een structurele aanpak en borging