Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf ook veel doen om de biodiversiteit te vergroten: in uw tuin, op uw balkon, dakterras of in de buurt. Kleine aanpassingen kunnen al zorgen voor meer soorten planten en dieren. Elk stukje groen helpt!

Dit kunt u zelf doen:

Meer groen en minder tegels in tuinen is een goede eerste stap. Het beste is om voor verschillende planten te kiezen die hier van nature voorkomen. Zo’n groene tuin is nuttig voor insecten, en bovendien stroomt regenwater beter weg. Heeft u een balkon? Dan draagt een pot met nectarhoudende planten al bij aan de biodiversiteit. Een groen dak kan zelfs een idee zijn.  Op de website van Prachtlint vindt u tips voor een groene tuin.

Grenst uw huis of schuur aan de straat? Dan kunt u ook denken aan een geveltuin. Geveltuinen geven de straat een gezellige sfeer. Ze fleuren de buurt op en zijn goed voor het klimaat en de biodiversiteit. Een geveltuin zorgt voor afvoer van regenwater naar de bodem. Groenblijvende klimplanten houden uw huis koel in de zomer en zorgen er in de winter voor dat de muur niet te veel afkoelt. Bloemen en planten trekken onder ander vlinders en vogels aan.

Welke planten zijn geschikt?

Niet alle planten zijn geschikt voor uw geveltuin. Dit is onder ander afhankelijk van de plek (zon of schaduw) en de grondsoort. Het tuincentrum kan u daarover adviseren. Meer informatie over geschikte planten voor een geveltuin kunt u ook vinden op de website groei.nl.

Geveltuin aanleggen

Wilt u een geveltuin aanleggen? Dan moet u dit bij de gemeente aanvragen.

Zo legt u een geveltuin aan:

Stap 1: Stoeptegels eruit

Verwijder de (stoep)tegels. Zorg dat er op de stoep een loopruimte overblijft van minimaal 1,20 meter (4 stoeptegels breed, de stoeprand telt niet mee). Zo blijft de stoep bereikbaar voor iedereen. De geveltuin mag maximaal 45 centimeter breed zijn vanaf de gevel van uw woning (1,5 stoeptegels breed) en 40 cm diep (pas op voor kabels en leidingen).

Stap 2: Uitgraven

Graaf de geveltuin uit. De geveltuin moet minimaal 30 centimeter (maximaal 40 centimeter) diep zijn om planten goed te laten groeien. Graaft u dieper dan 40 centimeter? Dan kunt u kabels of leidingen beschadigen. U bent dan zelf verantwoordelijk voor schade.

Stap 3: Zand wegbrengen

Voer het zand af, bijvoorbeeld naar het afvalbrengstation in Bergambacht.

Stap 4: Randjes maken

Leg opsluitbanden aan. Een opsluitband zorgt voor de scheiding tussen de geveltuin en de stoeptegels. Dit is nodig zodat de tegels niet wegzakken. U kunt de verwijderde stoeptegels hergebruiken door deze tegels rechtop te zetten. U kunt stalen of betonnen opsluitbanden kopen bij de bouwmarkt of het tuincentrum.

Stap 5: Potgrond erin

Vul de geveltuin met potgrond. Per meter geveltuin is 100 liter potgrond nodig (als de geveltuin 45 centimeter breed bij 30 centimeter diep is). U stampt tussendoor de grond goed aan. Vul het vak met grond tot dezelfde hoogte als de stoep. Denk aan het openhouden van de ventilatieroosters van uw woning.

Stap 6: Planten erin

De planten kunnen erin. Geef de planten genoeg ruimte. Plant dus niet te veel planten (dit staat op de kaartjes van de planten). Dompel de planten met de wortels onder in een emmer water voordat de planten in de grond gaan. Maak met uw hand een gaatje voor de plant en zet de plant in de grond. Wilt u ook klimplanten plaatsen? Plaats een rekje of spandraden aan uw muur.

Stap 7: Verzorgen en genieten

Tot slot geeft u de planten regelmatig water, snoeit u op tijd en kunt u genieten van het resultaat.

Wilt u ook aan de slag in uw tuin of omgeving? Vraag dan een bijdrage aan voor:

  • een regenton plaatsen;
  • een nestkast ophangen;
  • een boom planten;
  • een heg/groene schutting plaatsen; 
  • tegels eruit halen en groen ervoor in de plaats zetten;
  • tegels eruit halen en waterdoorlatende verharding aanleggen;
  • een geveltuin aanleggen;
  • een boomspiegel in de buurt adopteren.

Meer informatie en het aanvraagformulier vindt u op de pagina Stimuleringsregeling klimaatadaptatie en biodiversiteit.

In onze gemeente zijn 6 tuinrangers actief. Dit zijn gepassioneerde hobbytuiniers die speciaal zijn opgeleid tot deskundige vrijwilligers. Onze tuinrangers geven gratis tuinadvies, helpen inwoners op weg en geven tips om zelf aan de slag te gaan. 

Het gaat om praktische tips over vergroening, wateropvang, tegels eruit, planten erin en het bevorderen van dierenleven in de tuin. Het doel: samen zorgen voor een gezondere leefomgeving, meer biodiversiteit en minder overlast van hitte of wateroverlast bij hevige regen. En natuurlijk een gezellige tuin waar je graag tijd doorbrengt. De tuinrangers houden rekening met ieders wensen en mogelijkheden bij hun tuinadvies op maat.

Aanvragen tuinadvies

Wilt u ook een groene, gezellige en klimaatvriendelijke tuin waar ook bijen, vlinders en vogels zich thuis voelen? En woont u in de gemeente Krimpenerwaard? Dan kunt u zich aanmelden voor een gratis tuinadvies op maat via: tuinrangers.nl/tuinadvies. Een tuinranger uit de buurt neemt dan contact op voor een tuinbezoek.