Jeugdhulp

Jeugdhulp is voor jongeren en hun ouders wanneer zij ondersteuning nodig hebben bij opvoeden en opgroeien.

Jeugdhulp aanvragen

U kunt jeugdhulp digitaal aanvragen bij de gemeente. Hierbij gebruikt u uw DigiD. Na ontvangst van uw aanvraag nemen wij contact met u op.

Wij bekijken uw situatie en welke hulp nodig is. Hierbij kijken wij ook naar de mogelijkheden die u zelf heeft, of die mensen in uw omgeving kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan uw familie, vrienden of buren. Ook onderzoeken wij of er een algemene voorziening is die u kan helpen. Dit is vaak een gemakkelijk toegankelijke oplossing, die u tijdelijk kunt gebruiken. Het kan ook zijn dat hulp mogelijk is via een andere zorgwet of dat er een persoonlijke oplossing nodig is vanuit de Jeugdwet.

Online aanvragen

Vormen jeugdhulp

De gemeente is verantwoordelijk voor verschillende vormen van jeugdhulp bij opgroei- en opvoedproblemen of psychische problemen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Advies en begeleiding bij opvoedproblemen
  • Dagbesteding
  • (Dag-)behandeling, Jeugd GGZ
  • Pleegzorg
  • Hulp bij psychische problemen en gedragsproblemen
  • Wonen of logeren in een jeugdinstelling
  • Hulp voor kinderen en jongeren met een beperking (participatie, zelfredzaamheid)

Aanbod

De gemeente levert (gespecialiseerde) hulp niet zelf, maar sluit daarvoor een contract af met organisaties voor jeugd- en opvoedhulp. De gemeente moet ervoor zorgen dat er een toereikend aanbod van jeugdhulp beschikbaar is. De contracten met aanbieders worden regionaal ingekocht. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van NSDMH.

Veelgestelde vragen jeugdhulp

Complexe problemen ontstaan vaak bij een combinatie van aandoeningen, bijvoorbeeld autisme en ADHD, of in combinatie met een (lichte) verstandelijke beperking. Hierbij zijn verschillende vormen van jeugdhulp mogelijk, zoals:

Begeleiding en dagbesteding

Bij begeleiding en dagbesteding krijgt uw kind hulp in het dagelijks leven. Hij leert bijvoorbeeld wat hij allemaal moet doen op een dag, en hoe hij dat goed kan indelen. Bij dagbesteding worden activiteiten aangeboden, bijvoorbeeld op een (dag)activiteitencentrum of een zorgboerderij.

Gespecialiseerde behandeling

Jeugdhulp kan gericht zijn op het stimuleren van de ontwikkeling en het aanleren van nieuwe vaardigheden. Dit valt onder 'behandeling'. Deze vorm van hulp wordt onder andere gegeven in:

  • Dagbehandeling.
  • Kinderdagcentrum (KDC) voor kinderen met een verstandelijke beperking.
  • Orthopedagogisch centrum, zoals een medisch kinderdagverblijf: voor kinderen met een (meervoudige) beperking die niet naar school gaan.

Er zijn ook centra waar behandeling, begeleiding en dagbesteding gecombineerd worden.

Psychische hulp

Psycho-educatie en psychische hulp kunnen helpen om beter om te gaan met psychische klachten.

Opname

Soms is een (tijdelijke) opname in een zorginstelling nodig, bijvoorbeeld in een gespecialiseerde instelling. Het Loket Samenleving en zorg, de huisarts of een betrokken medisch specialist kan u advies en eventueel een verwijzing geven.

Kwadraad

Bij een (dreigende) echtscheiding komt er veel af op volwassenen én kinderen. De professionals van Kwadraad willen ouders en hun kinderen hierbij helpen. Bekijk het aanbod op de website van Kwadraad of neem telefonisch contact op via 088 900 4000.

SCHIP-aanpak

De SCHIP-aanpak is bedoeld vóór, tijdens en na de scheiding of tijdens de relatie als het in  zwaar weer verkeert. Heeft u kinderen en wilt u hen niet in het conflict mengen? Kies dan voor de SCHIP-aanpak bij Praktijk Sterkers. Praktijk Sterkers begeleidt u naar een nieuwe fase van jullie (ex-)partnerrelatie en ouderschapsrelatie, met als doel samen ouders te zijn en blijven. Op de website van Sterkers vindt u meer informatie.

Loket Samenleving en Zorg

Heeft u bovenstaande stappen al gezet of geprobeerd en komt u er niet uit? Neem dan contact op met het Loket Samenleving en Zorg. Dat kan op werkdagen tussen 8.30 – 12.30 uur via 14 0182.

Andere mogelijkheden

  • Stichting Humanitas helpt ouders na scheiding bij het opbouwen van een stabiele omgangsregeling tussen hun kind(eren) en de uitwonende ouder. Meer informatie vindt u op de website van Humanitas.
     
  • Villa Pinedo biedt online training voor alle gescheiden ouders en kosteloos een buddy voor kinderen van gescheiden ouders. Op de website van Villa Pinedo vindt u meer informatie.

Bekijk ook

Heeft u hulp nodig en wilt u dit liever zelf regelen? Dan kan dit met het persoonsgebonden budget (pgb). U kiest zelf een zorgaanbieder en regelt alles, ook de administratie.

Hulpvraag

Voordat u een pgb kunt aanvragen, onderzoekt u samen met een medewerker van de gemeente welke hulpvraag u heeft en welke ondersteuning het beste bij uw situatie past. U moet ook motiveren waarom u geen gebruik wilt maken van hulp in natura. Voor de toekenning van een pgb vult u een pgb-plan in met doelen en evaluatiemomenten. De gemeente toetst dit plan.

Kennis en vaardigheden

Bij een pgb horen rechten en plichten. U moet onder andere een overzichtelijke administratie bijhouden, zelf een aanbieder zoeken, afspraken maken, en de kwaliteit van de ondersteuning beoordelen.

Hoe werkt het?

De gemeente maakt uw budget over naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die uw budget beheert en uw zorgverlener betaalt. Meer informatie over betalingen en declaraties vindt u op de website van de SVB.

Contact

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor u? Neem dan contact op met het Loket Samenleving en Zorg van de gemeente via telefoonnummer 14 0182.

Meer informatie

Heeft u vragen? Wij helpen u graag. Neem voor meer informatie contact op met het Loket Samenleving en Zorg van de gemeente via telefoonnummer 14 0182.