Nieuwe milieustraat

Nieuwe milieustraat

De gemeente Krimpenerwaard wil één milieustraat voor alle inwoners van de gemeente. Hiermee dragen we bij aan de circulaire economie, verbeteren we onze dienstverlening en besparen we op kosten. Alle inwoners hebben dan dezelfde openingstijden en voorwaarden. Ook zal de wachttijd korter worden door een betere doorstroming. Via deze pagina houden wij u op de hoogte.

Wat is een milieustraat?

De milieustraat is een plek waar inwoners terecht kunnen om hun grof huishoudelijk afval te brengen. Denk bijvoorbeeld aan houtafval, puin (maximaal 2 m3), grof tuinafval, matrassen en elektrische apparaten. Vroeger stond de milieustraat bekend als ‘de vuilstort’ of ‘afvalbrengstation’. Omdat het merendeel van het afval kan worden hergebruikt of gesorteerd voor herbruikbare grondstoffen, is milieustraat een toepasselijkere naam.

Wat verandert er?

Op de nieuwe milieustraat moet het nog makkelijker zijn om afval goed te sorteren en snel af te voeren. Om deze afvalstromen goed te kunnen scheiden is meer fysieke ruimte nodig dan op de oude locatie aanwezig is.  Er zijn straks meer mogelijkheden om spullen een tweede leven te geven in samenwerking met kringloopwinkels en om spullen apart te houden voor reparatie. De bewoners van Schoonhoven gaan straks van de gemeentewerf in Lopik naar de milieustraat in Bergambacht. De verwachting is dat de openingstijden veranderd/verruimd worden.

Planning

Een precieze datum is nog niet te geven. We hopen dat de nieuwe milieustraat in 2026 volledig in gebruik is. Inwoners van Schoonhoven moeten tot die tijd nog naar de gemeentewerf in Lopik. Inwoners van de andere kernen kunnen voorlopig gebruik maken van de huidige milieustraat in Bergambacht.

Meedenken

Wilt u meer weten of heeft u goede ideeën voor de nieuwe milieustraat? Neem dan contact met ons op via milieustraat@krimpenerwaard.nl. Het projectteam gebruikt uw inbreng om het plan te verbeteren waar mogelijk. Dat betekent niet dat we de ideeën ook allemaal kunnen uitvoeren. We hebben onder andere te maken met wettelijke eisen. Bij alle nieuwe maatregelen en ontwikkelingen maakt de gemeente de afweging tussen dienstverlening naar de inwoners, de kosten en het effect op het milieu. Daarnaast kijken we ook naar het maatschappelijk belang, zoals bijvoorbeeld werkgelegenheid voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Veelgestelde vragen

Locatie

Waarom is er voor deze locatie gekozen?

Uit onderzoek is gebleken dat dit de beste locatie is voor alle inwoners van de gemeente Krimpenerwaard. Tijdens het onderzoek zijn verschillende locaties en scenario’s bekeken en beoordeeld op onderdelen als; centraal gelegen in de gemeente, niet te dicht bij woningen, groot genoeg voor optimale dienstverlening naar de bezoekers, kosten, bereikbaarheid en milieueffecten.

Waarom kan de milieustraat niet op de huidige locatie blijven?

De huidige locatie in Bergambacht is te klein om aan alle inwoners de gewenste dienstverlening te bieden. Ook kan deze locatie onder andere door de ontwikkelingen van een nieuwe gemeentewerf niet blijven bestaan.

Ik woon in Schoonhoven. Mag ik mijn afval straks ook nog naar Lopik brengen?

Nee, als er straks één milieustraat is gerealiseerd in Bergambacht dan moeten ook de inwoners van Schoonhoven gebruik maken van deze milieustraat. De samenwerking met Lopik is dan beëindigd. 

Kosten

Wat kost het om één centrale milieustraat te realiseren?

Alle kosten die gemaakt worden voor het inzamelen van huishoudelijk afval worden verwerkt in de afvalstoffenheffing. Het tarief is 100% kostendekkend. Het uitgangspunt bij het realiseren van een nieuwe milieustraat was destijds dat dit budgetneutraal zou worden uitgevoerd. De besparing van het afstoten van het huidige terrein in Bergambacht en het stoppen van de overeenkomsten met de buurgemeenten zouden de kosten moeten dekken van de nieuwe milieustraat. Helaas blijkt dit niet haalbaar. Vanwege de bodemgesteldheid op de voorgenomen locatie en sterk gestegen bouwkosten is de raming bijgesteld en is er sprake van een lichte stijging van de afvalstoffenheffing.

Is er niet een goedkopere oplossing?

Bij het onderzoek naar de verschillende scenario’s (bijvoorbeeld gebruik maken van milieustraten van andere gemeenten) is onder andere gekeken naar de kosten per oplossing. Een centrale milieustraat in Bergambacht blijkt de goedkoopste oplossing, waarbij de afvalstoffenheffing het minste stijgt.

Wordt de afvalstoffenheffing hoger?

De hoogte van de afvalstoffenheffing is afhankelijk van veel factoren, zoals inflatie, verwerkingskosten en overheidsmaatregelen. De nieuwe milieustraat is van geringe invloed op de verhoging van de afvalstoffenheffing.

Hoe is de afvalstoffenheffing opgebouwd?

De afvalstoffenheffing is opgebouwd uit de inzamel- en verwerkingskosten voor afval afkomstig van huishoudens, het beheer en onderhoud van de inzamelmiddelen, de kosten voor beheer en logistiek op de milieustraat en de indirecte kosten zoals kosten voor afvalbeheer, uitvoering en handhaving. 

Afvalstromen

Welke afvalstromen komen er op de milieustraat?

Wettelijk gezien moeten op een milieustraat minimaal 18 afvalstromen kunnen worden gebracht. Op de nieuwe milieustraat wordt dit uitgebreid naar meer dan 28 afvalstromen. De verwachting is dat dit aantal nog verder zal toenemen. 

Welke afvalsoorten mag ik brengen?

U kunt eigenlijk bijna alles straks naar de milieustraat brengen, behalve uw groente en fruitafval dat u normaal gesproken in de GFT+e bak doet. Wat u kunt brengen is bijvoorbeeld: puin, hout, snoeiafval, matrassen, hard plastic, autobanden, klein chemisch afval, asbest, opblaasartikelen en piepschuim. 

Kan ik ook spullen brengen die misschien nog een tweede kans verdienen?

De overheid wil stimuleren om op de milieustraat ook spullen in te nemen die mogelijk een tweede kans verdienen. De mogelijkheden voor kringloop, het opknappen en repareren van spullen wordt onderzocht in de plannen voor de nieuwe milieustraat.

Wat kost het om afval naar de milieustraat te brengen?

Vooralsnog hoeft u niet apart te betalen om afval naar de milieustraat te brengen. De kosten voor de afvalinzameling zijn al verwerkt in de afvalstoffenheffing die iedere inwoner van de gemeente betaalt.

Een uitzondering hierop is het fijn restafval. Op verzoek van inwoners is het met ingang van 2024 ook mogelijk om uw fijn restafval in te leveren. U betaalt hiervoor hetzelfde tarief als iemand die gebruik maakt van een ondergrondse afvalcontainer bij u in de buurt.

Voor welke afvalsoorten moeten inwoners betalen?

Gemeente Krimpenerwaard is een Diftar-gemeente. Dit houdt in dat u betaalt voor u fijn restafval dat u aanbiedt in minicontainers of verzamelcontainers. Dit afval wordt verwerkt door verbranding. 

Goed herbruikbaar afval, zoals GFT, PMD, Glas, Textiel en spullen kunt u juist gratis aanbieden. Hiermee stimuleert de gemeente gescheiden inzameling waarmee meer en beter gerecycled wordt. 

Mag ik ook spullen van de milieustraat mee naar huis nemen?

Spullen van de milieustraat mee naar huis nemen is nog niet toegestaan. We onderzoeken of we hiervoor een samenwerking met de kringloopwinkel aan kunnen gaan. 

Mag ik bedrijfsafval naar de milieustraat brengen?

Nee, het is niet toegestaan bedrijfsafval naar de milieustraat te brengen. Hier is één uitzondering op, klein elektronisch afval afkomstig van kleine ondernemers mag worden gebracht (bv waterkoker, koffiezetapparaat).

Hoeveel afval mag ik naar de milieustraat brengen?

U mag 2m3 per keer naar de milieustraat brengen. Het aantal keer is vooralsnog onbeperkt. 

Krijg ik een pasje voor de milieustraat?

Alle huishoudens in de gemeente krijgen een pasje waarmee ze toegang hebben tot de milieustraat en verzamelcontainers voor restafval en GFT.