Lokaal en regionaal vervoer
Algemeen
De gemeente is verantwoordelijk voor het lokaal en regionaal vervoer voor jeugd en volwassenen met een ziekte of beperking, en voor ouderen.
Beschrijving
Bent u minder mobiel en voor vervoer afhankelijk van familie of kennissen? Is het openbaar vervoer voor u lastig om te gebruiken? Met de vervoersondersteuning van WelZijn Krimpenerwaard komt u weer onder de mensen en kunt u zelfstandig naar uw afspraak in het ziekenhuis, de kapper of sociale activiteiten.
De vervoersondersteuning bestaat uit vrijwilligers die gebruik maken van hun eigen auto. U wordt thuis op de afgesproken tijd opgehaald en na afloop weer thuisgebracht. Als uw afspraak niet te lang duurt, wordt u door dezelfde chauffeur weer naar huis gebracht. Er wordt verwacht dat u zelf in en uit de auto kunt stappen. Er wordt hiervoor een kilometervergoeding van u gevraagd. Een rit aanvragen kan minimaal 3 werkdagen van tevoren. Neem hiervoor contact op met WelZijn Krimpenerwaard via 085 – 066 23 70.
Regiotaxi (GroeneHartHopper)
Wanneer het vrijwilligersvervoer voor u ontoereikend is, kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een indicatie voor Collectief Vraagafhankelijk Vervoer. Dit wordt ook wel de regiotaxi genoemd. Het gaat hierbij om 'sociaal vervoer': vervoer om bijvoorbeeld te gaan winkelen, uit te gaan, familie en vrienden te bezoeken of naar een ontmoetingscentrum in de buurt te gaan.
De GroeneHartHopper is een aanvulling op het reguliere openbaar vervoer en is alleen bestemd voor inwoners van de regio Midden-Holland. In de GroeneHartHopper reist u samen met andere reizigers. Meer informatie over reserveren en kosten vindt u op groeneharthopper.nl. Met een GroeneHartHopper pasje reist u tegen een gereduceerd tarief. Voor incidentele ritten kunt u ook zonder Wmo-indicatie gebruik maken van de GroeneHartHopper. U betaalt dan het regulier OV-tarief.
Reizen buiten de regio (Valys)
Valys is een reisservice voor jeugd en volwassenen met een beperking. Deze dienst is bedoeld voor reizen die verder gaan dan 5 OV-zones (+ 25 kilometer) vanaf uw woonadres. Een rolstoel of scootmobiel kan mee in de taxi. Het gaat om reizen in de vrije tijd, dus niet voor werk of opleiding. Daarvoor bestaan andere regelingen. U of uw kind kan met de Valys taxi van deur tot deur reizen, of de taxi combineren met de trein. Ook bij de treinreis is begeleiding van Valys mogelijk. Valysritten zijn mogelijk van 6 uur 's ochtends tot 1 uur 's nachts. Het kan zijn dat er meer passagiers opgehaald en weggebracht worden, waardoor de reis wat langer kan duren. Om te reizen met Valys hebt u een Valyspas nodig.
U betaalt een bedrag per kilometer. Er is een hoog en een laag tarief. U kunt een bepaald aantal kilometers per jaar reizen tegen een laag tarief. Als dit aantal kilometers op is, kunt u blijven reizen met Valys. U betaalt dan een wat hoger bedrag per kilometer. U mag één begeleider gratis meenemen. Andere reisgenoten betalen hetzelfde bedrag als u. Meer informatie over de kosten vindt u op www.valys.nl.
Gratis openbaar vervoer
Om actief deel te nemen aan de samenleving is het belangrijk dat alle inwoners gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Voorzieningen, uitstapjes en werkgelegenheid moeten hiervoor bereikbaar zijn. Hieraan zijn kosten verbonden. Inwoners met een laag inkomen kunnen daarom een gratis OV-pas krijgen. Met deze pas kunt u gratis reizen met het Openbaar Vervoer in de regio Zuid-Holland Noord. Dat kan in het weekend de hele dag en op werkdagen in de daluren.
Contact
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met team Wmo. Het team is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag via telefoonnummer 14 0182, van 8.30 tot 12.30 uur. U kunt ook mailen naar info@krimpenerwaard.nl.