Wat is het?

De gemeente is verantwoordelijk voor het lokaal en regionaal vervoer voor jeugd en volwassenen met een ziekte of beperking, en voor ouderen. Het gaat om 'sociaal vervoer': vervoer om bijvoorbeeld te gaan winkelen, uit  te gaan, familie en vrienden te bezoeken, naar een ontmoetingscentrum in de buurt te gaan, enzovoort.

Algemene voorzieningen

De gemeente kan hierbij op verschillende manieren ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld met 'collectief vervoer', ook vaak regiotaxi genoemd. Dit zijn busjes of taxi's die mensen thuis ophalen en naar de bestemming brengen. Vaak reizen meerdere mensen tegelijk mee.

Reisservice van Valys

Valys is een reisservice voor jeugd en volwassenen met een beperking. Valys is bedoeld voor reizen die verder gaan dan 5 OV-zones vanaf uw woonadres. Een rolstoel of scootmobiel kan mee in de taxi. Het gaat om reizen in de vrije tijd, dus niet voor werk of opleiding. Daarvoor bestaan andere regelingen.

Reizen met Valys

U of uw kind kan met de Valys taxi van deur tot deur reizen, of de taxi combineren met de trein. Ook bij de treinreis is begeleiding van Valys mogelijk. Valysritten zijn mogelijk van 6 uur 's ochtends tot 1 uur 's nachts. Het kan zijn dat er meer passagiers opgehaald en weggebracht worden, waardoor de reis wat langer kan duren.

Wat kost het?

U betaalt een bedrag per kilometer. Er is een hoog en een laag tarief. U kunt een bepaald aantal kilometers per jaar reizen tegen een laag tarief. Als dit aantal kilometers op is, kunt u blijven reizen met Valys. U betaalt dan een wat hoger bedrag per kilometer.

U mag één begeleider gratis meenemen. Andere reisgenoten betalen hetzelfde bedrag als u.

Meer informatie over de kosten vindt u op Valys.nl.

Extra informatie

Om te reizen met Valys hebt u een Valyspas nodig. Meer informatie vindt u op Valys.nl.