In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA, onderdeel van het nationale deltaprogramma) hebben het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen afspraken gemaakt hoe klimaatadaptatie versneld kan worden opgepakt. Dit heeft geleid tot een Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie. Hierin hebben dezelfde gezamenlijke overheden onder andere afgesproken:

  • dat Nederland in 2050 zo goed als mogelijk klimaatbestendig en waterrobuust is ingericht en bij (her)ontwikkelingen geen extra risico op schade en slachtoffers ontstaat, voor zover dat redelijkerwijs haalbaar is;
  • dat klimaatbestendig en waterrobuust inrichten uiterlijk in 2020 onderdeel is van het beleid en handelen. COVID-19 heeft echter tot enige vertraging geleid.

Op 21 december 2021 heeft de raad de ‘Klimaatadaptatiestrategie gemeente Krimpenerwaard’ vastgesteld. Deze strategie is richtinggevend hoe de gemeente Krimpenerwaard zich aanpast aan het veranderende klimaat. Gelijktijdig besloot de raad om scenario 3 ‘Versneld aan de slag’ verder uit te werken. Hierbij maken wij de koppeling met het te actualiseren verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (vGRP 2017-2021) en het Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte I en II. Uitgangspunt is dat herinrichtingsprojecten in de openbare ruimte zoveel mogelijk klimaatadaptief worden ingericht.

Ambitie

Het klimaatadaptief inrichten van de openbare ruimte en het stimuleren van inwoners en ondernemers om in het particulier grondgebied zo veel mogelijk klimaatadaptieve maatregelen toe te passen.

Doel

We richten samen met onze waterrobuuster in.

We meten

De kwetsbaarheden in ons gebied met betrekking tot extreme neerslag, hitte, droogte en overstroming.

Inspanningen 2023 -2026

  • We geven uitvoering aan de Uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie van het Omgevingsprogramma Riolering en Klimaatadaptatie.
  • We stellen een communicatiestrategie Klimaatadaptatie organisaties te informeren over klimaatadaptatie.
  • We stellen een Hitteplan op. Dit moet schade aan infrastructuur voorkomen en hitte gerelateerde gezondheids- en welzijnsproblemen voorkomen, beperken en aanpakken.

Inspanningen 2024 -2026

  • We geven uitvoering aan maatregelen uit het Hitteplan voor 2024 en verder.
  • We pakken het thema Klimaatadaptatie cyclisch aan (actualisatie 2026).

Coalitieakkoord

Deze ambitie komt voort uit het coalitieakkoord:

Ambitie 27: Klimaatadaptie

We gaan (via scenario 3 uit de klimaatadaptiestrategie) aan de slag met de klimaatopgaven in de buitenruimte en particulier grondgebied (minder verstening). De focus ligt op de thema’s droogte en wateroverlast. Er komt een hitteplan voor de kernen en er wordt gekeken naar de mogelijke samenwerking met andere partners op het thema waterveiligheid. Daarnaast zetten we in op meer vergroening door stimulerende maatregelen in te zetten voor inwoners en maatschappelijke organisaties. Hierdoor ontstaan meekoppelkansen. Dit concretiseren we door minder verstening bij nieuwbouw en door klimaatadaptief te bouwen. Om de kernen klimaatadaptief in te kunnen richten, moeten we ook buiten de bestaande kernen bouwen.