Wanneer je in huis je houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Deze stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kan ook schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet. Wil je toch een vuurtje aansteken? Volg dan deze tips. Want er komt minder schadelijke rook vrij als je op de juiste manier stookt. 

Stooktips

De hoeveelheid schadelijke stoffen kan je verminderen door anders te stoken.

Houtkachel_of_open_haard_infographic

Meer informatie

Voor meer informatie, kijk op www.milieucentraal.nl.

Wil je weten wanneer je jouw houtvuur beter uit kunt laten? Kijk op www.stookwijzer.nu. Deze site geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in jouw buurt.

Overlast

Heeft u last van de geur of rook van een houtvuur? Probeer er altijd eerst samen uit te komen. Een goed gesprek en simpele maatregelen om beter te stoken kan een stuk schelen in de overlast.

Leidt ook dat niet tot een oplossing? Overweeg dan om buurtbemiddeling in te schakelen. Dit is een gratis bemiddelingsservice om conflicten in een straat of buurt tot ieders tevredenheid op te lossen.