Het stoken van hout is behoorlijk schadelijk voor de gezondheid en het milieu. De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen. Als je hout verbrandt, komen er schadelijke stoffen in de lucht, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Deze stoffen tasten de luchtwegen, hart en bloedvaten aan.

Overlast

Open haarden, houtkachels, terrashaarden, barbecues en buitenvuren kunnen gezondheidsklachten en klachten over geur veroorzaken, zeker in dichtbebouwde gebieden. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen (bijvoorbeeld longpatiënten en mensen met astma), ouderen en kinderen kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen. 1 op de 3 Nederlanders zegt overlast te ervaren van houtrook. Dit gaat vooral over geuroverlast, lichte irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.

Weersomstandigheden

Weersomstandigheden bepalen of stoken wel verstandig is. Op rivm.nl/stookalert(externe link) ziet u welke omstandigheden het toelaten om verantwoord te stoken.

Stooktips voor houtkachel of open haard

  • Raadpleeg eerst stookwijzer.nu(externe link).
  • Laat de houtkachel, pelletkachel of open haard uit bij windstil of mistig weer.
  • Stook alleen droog hout.
  • Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.
  • Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur.
  • Laat de schoorsteen minstens 1 keer per jaar goed vegen. Hiermee voorkomt u schoorsteenbrand.
  • Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren en laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
  • Houd ventilatieroosters open tijdens het stoken.
  • Controleer regelmatig of je goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.

Stooktips voor vuurkorf of barbeque

  • Raadpleeg eerst stookwijzer.nu(externe link).
  • Laat de terrashaard, vuurkorf of barbecue uit bij windstil of mistig weer.
  • Gebruik alleen schoon hout dat goed is uitgedroogd.
  • Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.
  • Gebruik brandbare blokken van geperst hout.
  • Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving.

Overlast door houtrook

Zit u ’s zomers in de rook van de vuurkorf van de buren, of slaat 's winters de rook van een open haard even verderop bij u naar binnen? Probeer er altijd eerst samen uit te komen. Een goed gesprek en simpele maatregelen om beter te stoken kan een stuk schelen in de overlast. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de houtstokers wel maatregelen wil nemen om overlast te beperken. Zij zijn bijvoorbeeld bereid om de barbecue te vervangen door een schonere, of de vuurkorf, open haard of houtkachel minder vaak aan te doen. Meer informatie over overlast door houtrook is te vinden op de website van Milieu Centraal(externe link).

Buurtbemiddeling

Leidt een gesprek niet tot een oplossing? Overweeg dan om buurtbemiddeling in te schakelen. Dit is een gratis bemiddelingsservice om conflicten in een straat of buurt tot ieders tevredenheid op te lossen.