Gemeenteraad bespreekt Kadernota 2026 op 8 juli
Op dinsdag 8 juli bespreekt de gemeenteraad van Krimpenerwaard de Kadernota 2026. In deze nota wordt gekeken waar de gemeente mogelijk extra geld voor nodig heeft en waar juist bezuinigd kan worden.
Financiële kaders
De afgelopen weken zijn in de raadscommissies al verschillende financiële stukken besproken. Het ging onder andere om een terugblik op het jaar 2024 (de jaarrekening) en een tussenrapportage over de eerste maanden van 2025. Deze stukken geven inzicht in de financiële situatie van de gemeente en vormen de basis voor de kadernota. De raad stelt op 8 juli de financiële kaders vast. Die kaders geven het college richting bij het opstellen van de begroting voor volgend jaar. Wat nu wordt besloten, is dus bepalend voor de keuzes die later worden gemaakt.
Vooruitlopend op het debat in de raadsvergadering leest u op deze pagina alvast een aantal politieke reacties op de Kadernota. Deze zijn door de partijen zelf geschreven.
VGBK: Koersvast en dichtbij: samen bouwen aan morgen
Het positieve resultaat van de jaarrekening 2024 geeft vertrouwen. Voor het derde jaar op rij sluit onze gemeente het boekjaar af met een positief resultaat. Dat is het gevolg van een duidelijke koers, waarin Gemeente Belang Krimpenerwaard een grote rol speelt.
Toch liggen er uitdagingen. De lagere uitkering van het Rijk maakt bezuinigingen onvermijdelijk. We kiezen bewust om deze zo veel als mogelijk binnen de eigen organisatie te vinden en de woonlasten voor de inwoners zo laag mogelijk te houden. Onze visie is: goed en degelijk lokaal bestuur, zonder onnodige druk op de portemonnee van onze inwoners.
Onze aanpak is mensgericht. In het sociaal domein staan we voor: ondersteunen waar nodig, loslaten waar het kan. Die aanpak werpt zichtbaar vruchten af.
We zetten ons in voor het behoud van voorzieningen en het stimuleren van lokaal kopen. Sterke lokale ondernemers vormen het hart van onze gemeenschap. Al deze inspanningen dragen bij aan het leefbaar houden van al onze kernen voor u als inwoner of ondernemer. We koesteren de vele vrijwilligers die actief zijn bij de instellingen en verenigingen die onze gemeente rijk is.
Buiten onze gemeentegrenzen maken wij ons hard voor de belangen van onze inwoners. Denk hierbij aan de verkeersknelpunten rond Westergouwe, Lopik en de Algerabrug of de inspanningen voor de versnellingsagenda voor wonen.
Gemeente Belang Krimpenerwaard blijft met u bouwen aan onze mooie, stabiele gemeente. Want alleen als we koersvast zijn én dichtbij blijven, maken we het verschil – voor vandaag én morgen.
SGP: Eerst alternatieve pijn lijden
De Kadernota 2026 is de basis voor de Begroting. Het college, met daarin SGP als één na grootste raadsfractie, is op volle kracht bezig om het programma uit te voeren. De financiële situatie maakt het (voor vrijwel elke gemeente) noodzakelijk om te bezuinigen. Het huishoudboekje moet op orde. De SGP nam het initiatief om diverse bezuinigingsscenario’s uit te werken. Met als hoofddoel: de voorzieningen in onze kernen in stand houden.
Waar we niet achter staan, is extra verhoging van de OZB. Sinds de herindeling in 2015 zijn de woonlasten in Krimpenerwaard niet meer verhoogd dan met inflatie, daar zijn we gepast trots op. Onze lasten liggen flink onder die van de regiogemeenten.
Wij denken ook nu nog dat er eerst alternatieve pijn geleden kan worden. Straks in één gemeentekantoor moeten we bijvoorbeeld veel efficiënter gaan werken. Qua toeristenbelasting zitten we ook nog flink onder het gemiddelde.
Ook over de betaling van leges heeft de SGP een duidelijke visie: aanvragers van commerciële evenementen mogen zeker meer bijdragen in de kosten terwijl we de begraaftarieven juist niet willen verhogen.
Ook in 2026 zullen we te maken hebben met uitdagingen. Wat zal een nieuw kabinet opleveren voor onze agrariërs, de dragers van ons poldergebied? Hoeveel overlast levert renovatie Algerabrug? Krijgen we eindelijk medewerking van de provincie om de broodnodige woningen te bouwen?
Wij blijven ons inzetten voor vitale kernen, we steunen verstandige plannen, brengen onze ideeën en principes in en bidden daarbij om Gods leiding.
Fractie SGP-Krimpenerwaard
Leefbaar Krimpenerwaard: extra lasten voor inwoners zijn onacceptabel zolang keuzes uitblijven
De Kadernota 2026 biedt geen stevige basis voor het financieel beleid van onze gemeente. Leefbaar Krimpenerwaard is diep bezorgd over de richting die het college inslaat. Structurele tekorten worden verhuld met vage maatregelen, terwijl inwoners opnieuw geconfronteerd worden met hogere lasten.
Extra financiële druk voor inwoners? Voor ons is dat onacceptabel zolang de gemeente zelf geen duidelijke keuzes durft te maken. Er wordt gesuggereerd dat bezuinigd wordt, maar het blijft bij losse maatregelen zonder visie, prioritering of lef. Er wordt nauwelijks gekeken naar efficiëntere inzet binnen de eigen organisatie of naar herijking van bestaand beleid.
In plaats van een koersvast financieel plan, krijgen we een document vol beloften en verschuivingen. Grote investeringen worden voorgesteld zonder inzicht in structurele kosten, terwijl de uitgaven in het sociaal domein blijven stijgen – zonder concrete afspraken over beheersing of resultaat. Een doorkijk naar de jaren na 2026 ontbreekt volledig, alsof de echte problemen vanzelf verdwijnen.
Leefbaar Krimpenerwaard vindt dat het college verantwoordelijkheid moet nemen. Dat begint met het maken van eigen keuzes, voordat de rekening weer wordt doorgeschoven naar onze inwoners. Geen uitstelgedrag, maar eerlijke begrotingen, kritisch kijken naar de uitgaven, en duidelijkheid over wat wél en niet mogelijk is.
Alleen dan kunnen we onze voorzieningen in stand houden én de leefbaarheid in onze dorpen voor de toekomst veiligstellen.
Pro Krimpenerwaard
Pro Krimpenerwaard wil dat de gemeente zelf bespaart en steunt het voorstel om de rekening bij de inwoners te leggen niet
Lastenverzwaring
De bezuinigingsvoorstellen in de Kadernota als startdocument voor de begroting 2026 hebben niet de goedkeuring van Pro Krimpenerwaard. Wij gaan de inwoners niet nogmaals extra belasten bovenop de inflatiecorrectie. Ook in 2025 was dat het geval. De bezuiniging moet binnen de begroting worden gevonden, bijvoorbeeld door het schrappen van een wethouderspost en effectiever werken binnen de organisatie.
Woningnood
Wij lossen de woningnood binnen een jaar grotendeels op door de bouw van flexwoningen (tijdelijke woningen die met rijkssubsidie worden gebouwd voor maximaal 15 jaar) en door het uitvoeren van ons initiatiefvoorstel om leegstand van gebouwen aan te pakken voor bewoning. Stop met nieuwbouw voor de regio. Binnenstedelijk kan dan in iedere kern voldoende voor onze inwoners worden gebouwd. Wij willen het unieke slagenlandschap een beschermde status geven.
Dierenwelzijn
We willen extra investeren in groene BOA’s voor toezicht op dierenwelzijn en op de jachtpraktijken. Deze extra krachten zijn te betalen door vermindering van juridische procedures tegen eigen inwoners.
Burgerberaad
Een burgerberaad in iedere kern is dringend gewenst ter versterking van de democratie.
Evaluatie
Pro Krimpenerwaard dient een motie in om te evalueren wat de herindeling de inwoners na 10 jaar heeft gebracht, bijvoorbeeld via een enquête.
Reageren: info@ProKrimpenerwaard.nl
CDA Krimpenerwaard: Met vertrouwen vooruit
Waar anderen vooral zorgen hebben, kiest het CDA voor vertrouwen en verantwoordelijkheid. Want ja, er ligt een stevige financiële opgave. Maar laten we niet vergeten: Krimpenerwaard staat er nog altijd goed voor. En we houden elk jaar geld over. Wat ons betreft zetten we dat overschot slim in om toekomstige lastenstijgingen te dempen. Geen extra druk op onze inwoners als dat niet nodig is.
De kadernota laat zien dat scherpe keuzes maken ook kansen biedt. Soms betekent bezuinigen niet minder, maar juist beter. In het sociaal domein zijn we goed bezig door mensgerichter te werken. Een goed voorbeeld is de ‘doorbraakmethode’: een aanpak waarbij professionals ruimte krijgen om regels los te laten en te doen wat écht werkt voor mensen met complexe problemen. Geen bureaucratie, maar de menselijke maat voorop. Diezelfde benadering past het CDA graag ook breder toe: minder regels, meer vertrouwen in verenigingen, ondernemers en inwoners die hun verantwoordelijkheid al jaren nemen.
Die manier van denken past bij onze kernen. In Ammerstol, Berkenwoude, Vlist en Gouderak staan mensen altijd klaar voor elkaar. In Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk en Ouderkerk zetten vrijwilligers elk jaar evenementen en activiteiten op die het dorp verbinden. In Haastrecht, Stolwijk en Bergambacht draaien verenigingen op lokale inzet. In Schoonhoven zie je het in creativiteit en ondernemerschap.
Als inwoners zelf iets moois opbouwen, moet de gemeente niet sturen, maar ondersteunen. Geen plannen van bovenaf, maar vertrouwen op wat vanuit de samenleving groeit. En met die overtuiging kijkt het CDA met vertrouwen vooruit!
VVD: Vooruitkijken zonder doorschuiven!
Onze gemeente bestaat 10 jaar. Een feestelijk moment in een onzekere wereld. In eigen land laat Wilders het kabinet vallen en de begrotingssystematiek wordt gewijzigd waardoor gemeenten een lagere bijdrage krijgen uit Den Haag. Het zorgt ervoor dat onze gemeente de komende jaren voor veel uitdagingen staat.
Om de begroting op orde te brengen, moet eerst kritisch worden gekeken naar de uitgaven van de gemeentelijke organisatie. Wij pleiten voor een kleine, efficiënte overheid, minder regels en lage regeldruk. Stop met betutteling en vertrouw op de kracht en verantwoordelijkheid van inwoners.
De structureel stijgende lasten in het sociaal domein zijn al jaren een punt van zorg. Het blijft zoeken naar de balans tussen eigen verantwoordelijkheid en kostenbeheersing. Wij roepen het college op om €1.000.000 te bezuinigen. Daarmee voorkomen we dat mensen onnodig zware zorg ontvangen en stimuleren we gezamenlijke oplossingen boven dure, individuele hulptrajecten.
Toch is de begroting daarmee nog niet sluitend. Het college stelt voor om voorzieningen te behouden door de inkomsten te verhogen: via toeristenbelasting, vergoedingen voor gebruik van openbare ruimte en een verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB). De afgelopen jaren hebben wij juist gewerkt aan het laag houden van de lasten voor woningbezitters en ondernemers. We hebben nu de laagste lasten in de regio én houden ieder jaar geld over. Daarom staan wij zeer kritisch tegenover deze verhoging.
De VVD Krimpenerwaard blijft zich inzetten voor een financieel solide koers, zonder onnodige lastenverzwaring voor inwoners en ondernemers.
Met liberale groet,
De Krimpenerwaardse VVD
GroenLinks-PvdA: Bezuinig niet op publieke voorzieningen, zorg en klimaat
De komende jaren komt de gemeente zo’n 3 miljoen euro per jaar tekort. Ondanks dat de gemeente de afgelopen jaren steeds geld overhield, zal de politiek financiële keuzes moeten maken: bezuinigen of de belastingen verhogen. Wij als GroenLinks-PvdA laten ons hierin leiden door de waarden waar wij voor staan: bestaanszekerheid, duurzaamheid en solidariteit.
Dat betekent ten eerste dat wij niet willen bezuinigen op onze publieke voorzieningen zoals onze bibliotheken, dorpshuizen, (sport)verenigingen etc. Het college van B&W stelt namelijk voor om het driehoekveer tussen Krimpen aan de Lek, Ridderkerk en Kinderdijk weg te bezuinigen. Dit moeten we niet doen! Dagelijks zijn inwoners afhankelijk van deze veerdienst om de Lek over te steken richting Ridderkerk.
Verder willen wij niet bezuinigen op de zorg voor onze ouderen en jongeren. Daarom zijn wij het niet eens met het voorstel van B&W om ruim drie ton te bezuinigen op de jeugd- en Wmo zorg. Dit willen ze doen door aanspraak op hulp moeilijker te maken. Hulpvragen van inwoners zullen hierdoor vaker afgewezen worden. Wat ons betreft is dit niet hoe een sociale gemeente hoort om te gaan met hulpzoekende inwoners.
Tot slot willen wij niet bezuinigen op onze klimaataanpak. B&W stelt nu voor om bijna drie ton te bezuinigen op onze inzet voor de energietransitie, vergroening en milieu. Dit vinden wij onverstandig omdat dit betekent dat de ondersteuning van inwoners en ondernemers bij verduurzaming wegvalt, onnodige milieurisico’s genomen worden en onze woonwijken enkel kleine bomen terugkrijgen.
ChristenUnie: Krimpenerwaard met toekomst
Veel gemeenten in Nederland kampen met een tekort aan financiële middelen om hun taken adequaat uit te voeren. Door extra gelden vanuit de landelijke overheid zijn de tekorten voor 2026 een beetje gedempt, maar het ‘ravijn’ is nog zeker niet overbrugd. En ook voor de komende jaren komen er onvoldoende middelen vanuit Den Haag naar de gemeenten toe.
Het is dus aan de Krimpenerwaard zelf om de financiën op orde te brengen. Er zijn daarom het afgelopen jaar tientallen voorstellen geïnventariseerd die het tekort kunnen helpen te dichten. De gemeenteraad gaat uit al die voorstellen een keuze maken en geeft zo aan het college de kaders mee om de begroting 2026-2029 weer sluitend te krijgen. De ChristenUnie zal daarbij vooral inzetten op daadwerkelijke bezuinigingen, maar tegelijkertijd zien we dat een verhoging van gemeentelijke lasten bijna onontkoombaar is.
Het bouwen van woningen, bestaanszekerheid voor alle inwoners, openbare voorzieningen, maar ook zorg en gezin, goed onderwijs en veiligheid: dit alles in stand houden kost geld. Daarom wil de ChristenUnie ook kijken naar de bedrijfsvoering. De jaarrekening 2024 vertoont een saldo dat miljoenen positiever was dan verwacht. De accountant constateerde wederom dat Krimpenerwaard “conservatief” heeft begroot.
De ChristenUnie zal inzetten op een toekomstbestendige Krimpenerwaard. Een Krimpenerwaard met sociale samenhang in de kernen en met een vitaal buitengebied. Een Krimpenerwaard waar inzet van mantelzorgers, vrijwilligers en verenigingen wordt gewaardeerd.
De fractie van de ChristenUnie zet zich in voor een Krimpenerwaard met Toekomst!
D66: Einde collegeperiode nadert
Dank aan het college voor de jaarstukken. Met een jaarafsluiting van 4,3 miljoen en een structureel sluitende begroting staan we er als gemeente stabiel voor en hebben we ons, zoals het college vorig jaar aangaf, gecommitteerd aan ‘prepare for the worst, hope for the best’.
D66 sluit zich aan bij de lichte bezuinigingsvoorstellen die nodig zijn om het nu nieuwe ravijnjaar 2028 te voorkomen. We willen als fractie waken voor bezuinigingen op voorzieningen voor sport, welzijn en onderwijs, verduurzaming, energietransitie en sociaal-economische voorzieningen die van belang zijn voor de kernen.
We hebben echter vorig jaar gesteld dat er doorgepakt moest worden. Hoewel het college zijn best heeft gedaan om vitale kernen goed op de kaart te zetten, had er meer doorgepakt kunnen worden op versnelling verduurzamen woningen, versnellen woningbouwprojecten en met name betaalbare en sociale huurwoningen. Dit geldt eveneens voor het versnellen van de projecten op het gebied van energietransitie. Zo stellen we voor om in 2025 te starten met een Lokaal Energieoffensief Krimpenerwaard dat jaarlijks meetbare doelen stelt voor zonne- en windenergieprojecten en agrarische zonnecarports. Meer en betere uitvoering van projecten (versnelling/flexibilisering vergunningverlening voor splitsen en op- en bijtoppen woningen, professionele participatie vanuit de gemeente op grote projecten) zijn broodnodig. We pleiten dan ook voor een geüpdatete woonvisie gebaseerd op nieuwe cijfers en meer aandacht voor projectontwikkeling op eigen grond. Nog even doorpakken college!
De raadsvergadering begint op dinsdag 8 juli om 16.00 uur. De exacte agenda en tijden zijn te vinden op krimpenerwaard.nl/vergaderingen. Hier kunt u de vergadering ook live volgen.