Wij werken aan een duurzame gemeente. Dat betekent duurzame gemeentekantoren, duurzame dienstverlening en goed, duurzaam werkgeverschap. De huidige gemeentekantoren kosten veel geld en energie en passen ook niet meer bij de huidige manier van werken. Daar komt bij dat alle kantoorgebouwen in Nederland vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Door de Klimaatwet zijn er nog meer aanpassingen nodig. De ambitie is dat alle kantoren in 2030 energielabel A hebben en dat ze in 2050 vrijwel CO2-neutraal en aardgasvrij zijn.

De keuze tussen nieuwbouw of verbouw

Als de gemeente nu niks doet, moeten de kantoren in Schoonhoven en Bergambacht in 2030 sluiten. Ook aan de kantoren in Stolwijk en Lekkerkerk moet veel gebeuren om ze aan de toekomstige duurzaamheidseisen te laten voldoen. Dat is een grote investering. De gemeente moet dus een weloverwogen keuze maken tussen investeren in centrale nieuwbouw of het ver- en uitbouwen van de kantoren in Stolwijk en Lekkerkerk. Op dit moment wordt gekeken naar beide mogelijkheden. Op 21 december 2021 neemt de gemeenteraad een definitief besluit. 

Bekendmaking resultaten enquête

Het gemeentekantoor kan meer zijn dan een locatie waar ambtenaren werken, waar de raad vergadert en waar het loket voor burgerzaken zich bevindt. Het kan ook een 'huis van de gemeente' worden waar inwoners, bedrijven, verenigingen en maatschappelijke organisaties graag zijn. Dan is het wel belangrijk dat het ook aansluit bij uw wensen en ideeën. Daarom konden inwoners tussen 23 augustus en 13 september een digitale enquête invullen. De resultaten van de enquête worden in oktober bekend gemaakt op deze pagina. 

Wat is de planning?

 1. Afgerond: Enquête huisvesting gemeentekantoren

  Inwoners hebben van 23 augustus tot 13 september de gelegenheid om hun mening te geven.

 2. Momenteel bezig: Bekendmaking resultaten enquête

  In oktober worden de resultaten van de enquête bekendgemaakt. 

 3. Nog te doen: Beeldvormende commissievergadering

  Op 30 november 2021 vindt de beeldvormende commissie plaats.

 4. Nog te doen: Oordeelsvormende commissievergadering

  Op 7 december 2021 vindt de oordeelsvormende commissie plaats.

 5. Nog te doen: Definitief besluit gemeenteraad

  De gemeenteraad neemt een definitief besluit tijdens de raadsvergadering van 21 december 2021. 

 6. Nog te doen: Start ontwerpfase

  De ontwerpfase wordt gestart. 

Heeft u nog vragen?

De meeste vragen worden beantwoord in de 'meest gestelde vragenlijst'. Deze vindt u onderaan deze pagina. Staat uw vraag er niet bij of wilt u iets opmerken over dit project? Neem dan contact op met projectleider Reg Bilardie of projectondersteuner Mark van Hooijdonk. Beiden zijn bereikbaar via telefoonnummer 14 0182 of per e-mail via nieuwgemeentekantoor@krimpenerwaard.nl