Duurzaam, transparant en verbonden met de omgeving

Het nieuwe huis van de gemeente Krimpenerwaard wordt duurzaam, transparant en verbonden met de omgeving

De combinatie van Ector Hoogstad Architecten en DOOR architecten won de Europese aanbesteding. In hun ontwerpvisie wordt het nieuwe gemeentehuis een bijzondere en unieke huisvesting met uitnodigende en transparante gevels. Ze kiezen voor duurzame materialen, zoals een houten draagconstructie, circulaire bakstenen, houten gevels en veel groen.  

Impressie defenitief ontwerp gemeentehuis Krimpenerwaard

Slagen-landschap

Voor de vorm van het gebouw keken de architecten goed naar het slagen-landschap van de Krimpenerwaard. Ze stellen drie bouwdelen voor, die elk op een eigen ‘slag’ staan. Zo sluit hun ontwerp aan bij het kenmerkende landschap van de Krimpenerwaard met zijn lange zichtlijnen en weidse luchten.

Impressie nieuwe gemeentehuis in vogelvlucht

De architecten

Ector Hoogstad Architecten en DOOR Architecten werkten samen bij hun inzending. Hun visie en aanpak sloot het beste aan op de uitgangspunten van de gemeenteraad op het gebied van duurzaamheid (onder andere energieneutraal en circulair), multifunctionaliteit, participatie en financiën. De twee architectenbureaus hebben samen ook al eerder goede resultaten bereikt, vooral op het gebied van goede en duurzame kantoorgebouwen. 

Impressie definitief ontwerp foyer nieuwe gemeentehuis

Voorgevel en ingang

De voorgevel krijgt het stedelijke en formele karakter van de huidige gemeentehuizen. Daarnaast sluit het aan bij de traditie van agrarische architectuur in de gemeente  Krimpenerwaard: de zorgvuldig gedetailleerde baksteen kopgevels die je vaak ziet aan de voorkant van boerderijen. De ingang komt aan de westzijde en biedt toegang tot het atrium.

Impressie definitief ontwerp voorgevel nieuwe gemeentehuis

Atrium en raadzaal

Het atrium verbindt de drie delen van het gebouw en is daardoor het kloppend hart van het gemeentehuis. De raadzaal vind je in het centrale  deel op de begane grond. De raadzaal is makkelijk bereikbaar vanuit het  atrium. Ook is het goed te zien vanaf de provinciale weg.

Impressie definitief ontwerp nieuwe gemeentehuis