Wat is het?

Kunt u niet zelf verder lopen dan 100 meter? Of heeft u door uw handicap anderen nodig voor uw vervoer? Dan heeft u misschien recht op een gehandicaptenparkeerkaart. Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in minimaal alle EU-landen.

 • De parkeerkaart staat op naam van een persoon
 • De parkeerkaart staat niet op kenteken. U kunt de kaart voor elke auto gebruiken
 • De parkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig
 • U moet zich houden aan de lokale parkeerregels

Er zijn 3 soorten gehandicaptenparkeerkaarten.

Wat kost het?

Een gehandicaptenparkeerkaart kost € 22,95.

Bestuurderskaart

 • U kunt minstens een half jaar niet verder dan 100 meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken
 • U kunt zelf auto rijden

Passagierskaart

 • U kunt minstens een half jaar niet lopen of niet verder lopen dan 100 meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken. Bij het lopen bent u continu afhankelijk van een ander.
 • U kunt niet zelf auto rijden. U hebt altijd de hulp van een bestuurder nodig
 • U kunt ook een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aanvragen. Bijvoorbeeld als u blijvend in een rolstoel zit.

Instellingenkaart

Het bestuur van een instelling waar mensen met een beperking verblijven, kan voor het vervoer van de bewoners een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.

Eerste aanvraag

Na aanvraag wordt u uitgenodigd voor een medische keuring op onze locatie. Deze keuring kost geld. De gemeente bepaalt op basis van dit medisch advies of u recht heeft op een gehandicaptenparkeerkaart. En hoe lang deze geldig is. Blijkt uit het medisch advies dat een kaart aan u wordt toegekend? Dan maken we die direct klaar en kunt u die direct meenemen. Is er aanvullende informatie nodig? Dan wordt die informatie eerst opgevraagd en beoordeeld. Daarna ontvangt u hierover een brief. Krijgt u een kaart? Dan kunt u uw gehandicaptenparkeerkaart komen afhalen en betalen aan de balie in Stolwijk.

Tweede aanvraag (verlenging)

Bij een tweede aanvraag is soms opnieuw een keuring nodig. Deze keuring kost geld. Is een keuring niet nodig? Dan ontvangt u thuis een brief. Daarmee kunt u de gehandicaptenparkeerkaart komen afhalen en betalen aan de balie in Stolwijk.

Wat kost het?

In 2024 gelden de volgende tarieven:

Gehandicaptenparkeerkaart (GPK)€ 22,95
Keuring GPK€ 132,55
Keuring GPK huisbezoek€ 265,10
Uitgebreide keuring GPK€ 252,50
GPK no-show€ 132,55
GPK vervallen na aanmelding onderzoek€ 63,10
Uitgebreide keuring GPK huisbezoek€ 385,05

Let op:

De beperkingen moeten door een onafhankelijke arts worden vastgesteld. Dus bijvoorbeeld niet door een huisarts of een behandelend specialist. Een gehandicaptenparkeerkaart wordt niet afgegeven als een loopbeperking naar verwachting minder dan 6 maanden zal duren. Bijvoorbeeld, als u een been gebroken heeft en binnen een paar weken weer kunt lopen.

Aanvragen

Let op: het aanvragen van de parkeerkaart kost geld. Er wordt onder andere een medische keuring gedaan. Wanneer blijkt dat u geen recht hebt op een gehandicaptenparkeerkaart, krijgt u deze kosten niet terug.

Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Wat heb ik nodig?

 • Uw geldige identiteitsbewijs
 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
 • Bij u bekende informatie uit medisch onderzoek
 • Bij verlengen: uw oude gehandicaptenparkeerkaart

Ophalen

Wanneer u bericht heeft gekregen dat uw gehandicaptenparkeerkaart klaarligt, kunt u deze ophalen op het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. Zonder afspraak kunnen wij u niet helpen.

Contact

Heeft u een vraag of een opmerking over deze informatie? Bel dan tijdens kantooruren met de gemeente via 14 0182, of maak gebruik van het contactformulier.