Eikenprocessierups

Algemeen

De gemeente Krimpenerwaard bestrijdt de eikenprocessierups in de openbare ruimte. Van de maand april tot in augustus is de overlast door de brandharen van de eikenprocessierups het grootst.

Beschrijving

Wanneer nesten van de eikenprocessierups ziet in het openbaar gebied, kunt u dat melden bij de gemeente. Na een melding van rupsen die in een bol bij elkaar aan de boom vastzitten, wordt de bol zo snel mogelijk helemaal verwijderd. Dit gebeurt altijd door een expert. Een boom waar de eikenprocessierups is geconstateerd, wordt gemerkt met een lint om de boom. Zodat u contact kunt voorkomen en dieren uit de buurt kunt houden. Heeft u zelf eikenprocessierupsnesten in de openbare ruimte gezien? Maak hier dan melding van bij de gemeente.

Contact met brandharen

De eikenprocessierups zorgt in heel Nederland voor overlast. De brandharen kunnen bij mens en dier tot klachten leiden. Huid, ogen en luchtwegen kunnen erdoor ge├»rriteerd raken. Komt u langs bomen waarin de eikenprocessierups actief is? Dan kunt u in aanraking komen met de brandharen. Want de haartjes verspreiden zich via de wind. Weten wat te doen na contact met de eikenprocessierups? Tips en uitleg vindt u op de website van GGD Rotterdam-Rijnmond.

Eikenprocessierups in eigen tuin

Ziet u de eikenprocessierups op uw eigen terrein? Dan bent u verantwoordelijk voor de aanpak ervan. Loop hierbij geen risico en schakel een expert in. Specialisten hebben de juiste middelen om de eikenprocessierups veilig te verwijderen. Bekijk welk bedrijf u kan helpen via de websites van de brancheverenigingen.

Nestkasten

De gemeente heeft ongeveer 100 vogelnestkasten geplaats in de gemeente Krimpenerwaard. De meeste mezenkasten zijn in de buurt van eikenbomen geplaatst waar voorheen de eikenprocessierups is geconstateerd. Mezen helpen ons bij de bestrijding van de eikenprocessierups door hun jongen te voeden met de rupsen.