De eikenprocessierups zorgt in heel Nederland voor overlast. Daarom bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups in de openbare ruimte. Van april tot in augustus is de overlast van de eikenprocessierups het grootst.

Eikenprocessierups melden

Bent u de rups tegengekomen in onze gemeente? Doe dan een melding. Waar nodig wordt een nest zo snel mogelijk verwijderd. Dit gebeurt altijd door een expert. Een boom waar de eikenprocessierups is geconstateerd, wordt gemerkt met een lint om de boom. Zo kunt u contact voorkomen en dieren uit de buurt kunt houden. Heeft u zelf eikenprocessierupsnesten in de openbare ruimte gezien? Geef dan een melding door bij de gemeente.

Eikenprocessierups melden(externe link)

Eikenprocessierups in eigen tuin

Ziet u de eikenprocessierups op uw eigen terrein? Dan bent u verantwoordelijk voor de aanpak ervan. Loop hierbij geen risico en schakel een expert in. Specialisten hebben de juiste middelen om de eikenprocessierups veilig te verwijderen. Bekijk welk bedrijf u kan helpen via de websites van de brancheverenigingen.

Contact met brandharen

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen bij mens en dier tot klachten leiden. Huid, ogen en luchtwegen kunnen erdoor geïrriteerd raken. Komt u langs bomen waarin de eikenprocessierups actief is? Dan kunt u in aanraking komen met de brandharen. Want de haartjes verspreiden zich via de wind. Weten wat te doen na contact met de eikenprocessierups? Tips en uitleg over wat te doen na contact met de eikenprocessierups vindt u op de website van GGD Rotterdam-Rijnmond(externe link).

Nestkasten

De gemeente heeft ongeveer 100 vogelnestkasten geplaats in de Krimpenerwaard. De meeste mezenkasten zijn in de buurt van eikenbomen geplaatst, waar voorheen de eikenprocessierups is geconstateerd. Mezen helpen ons bij de bestrijding van de eikenprocessierups door hun jongen te voeden met de rupsen.