Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit is een van de landelijke veiligheidsprioriteiten. Ook in het Regionaal beleidsplan van de politie eenheid Den Haag en in ons Integraal Veiligheidsbeleid is digitale veiligheid een belangrijk thema.

Digitale veiligheid is een ruim begrip. In de nota Integraal Veiligheidsbeleid verstaan wij hier onder andere onder: phishing (diefstal van gegevens), WhatsAppfraude, digitale identiteitsfraude, ‘marktplaats’fraude, online pesten en ransomware (gijzelsoftware).

Sinds eind 2021 bieden wij het online spel HackShield aan. Kinderen leren op een speelse manier zich te wapenen tegen digitale gevaren.

Binnen de gemeente zelf heeft digitale veiligheid onze aandacht. Het is van groot belang om grip te hebben op risico’s zoals kwetsbaarheid van informatie en systemen.

Ambitie

Vergroten van de bewustwording en weerbaarheid op het gebied van digitale veiligheid.

Doel

We vergroten de bewustwording en weerbaarheid op het gebied van digitale veiligheid.

We meten

  • Het aantal deelnemers aan het online spel HackShield.

Inspanningen 2023 -2026

  • We hebben jaarlijks minimaal 3 activiteiten op het gebied van digitale veiligheid.
  • Wij gaan door met het aanbieden van HackShield. Eind 2023 heeft HackShield 525 deelnemers.
  • We vragen op onze sociale media aandacht voor de verschillende onderwerpen op het gebied van digitale veiligheid, waaronder HackShield. Ook is digitale veiligheid een onderwerp bij de werkgroepen Samen Veilig Ondernemen.
  • We onderzoeken hoe we de doelgroep ouderen en andere kwetsbare volwassen inwoners effectief voor kunnen lichten over digitale veiligheid.

Coalitieakkoord

Deze ambitie komt voort uit het coalitieakkoord:

Ambitie 9. Digitale veiligheid

Criminelen verplaatsen hun werkterrein steeds vaker naar het internet(cybercrime). Daardoor is digitale weerbaarheid een belangrijk aandachtspunt. Cybercrime en digitaal pesten zijn onderwerpen die (ook intern binnen de gemeentelijke organisatie) blijvend onder de aandacht moeten worden gebracht. Onder andere door voorlichting, bij onze (jonge) inwoners en ondernemers.