In het voorjaar en in de zomer zit er wel eens blauwalg in het oppervlaktewater. Blauwalg bestaat uit bacteriën, die goed kunnen groeien bij de juiste temperatuur. Blauwalgen leven van licht en voedingstoffen die in het water voorkomen, zoals stikstof en fosfaat. In het zwemwater kan blauwalg leiden tot gezondheidsklachten voor mens en dier. Wij adviseren daarom om water waar blauwalg in zit te vermijden.

Blauwalg voorkomen

Foto van blauwalg in het water.

De bestrijding van blauwalg wordt gedaan door het Hoogheemraadschap. Kijk voor meer informatie over blauwalg op de website van het HHSK(externe link). Het is moeilijk om blauwalg te voorkomen, maar er zijn een paar dingen waar u op kunt letten. 

  • Laat uw hond niet langs of in het water poepen of plassen. Stoffen uit ontlasting zijn voedingsstoffen voor de blauwalg.
  • Hetzelfde geldt voor poep en plas van mensen. Doe bij de kleinsten een zwemluier om en gebruik de toiletten.
  • Voer geen brood aan watervogels. Broodresten zijn een prima voedingsbron voor algen.

Heeft u blauwalg gezien?

  • Ga niet zwemmen in blauw-groenig water met een drijflaag van troebele algen.
  • Drink niet van het water.
  • Zorg dat dieren niet van het water drinken of er in zwemmen. 
  • Besproei uw land of tuin niet met het water waar blauwalg in zit.

Ervaart u overlast door blauwalgen? Bijvoorbeeld door stank of ziet u dode vissen in troebel water? Maak een melding via het formulier op de website van het HHSK(externe link) of via telefoonnummer 010 45 37 200. Heeft u vragen over uw gezondheid? Neem dan contact op met de GGD(externe link).

Waar kunt u wel zwemmen?

Zwemt u graag in open water of in de natuur? Op zwemwater.nl(externe link) vindt u de officiële zwemplekken binnen onze gemeente. Hier wordt de veiligheid en de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd. Als u wilt zwemmen in open water, zijn dit de meest veilige plekken.