De gemeente zorgt voor een schone, hele en veilige leefomgeving. We doen dat omdat we het belangrijk vinden dat de inwoners in een goed onderhouden openbare ruimte leven. Wij willen ontmoeting blijven faciliteren en een aantrekkelijke gemeente zijn voor (nieuwe) inwoners.

We dragen met ons beheer bij aan de bredere doelen van de gemeente en een toekomstbestendige Krimpenerwaard. We zien maatschappelijke ontwikkelingen zoals vergrijzing, klimaatverandering en het belang om inwoners te stimuleren om meer te bewegen in hun leefomgeving. Ook biodiversiteit is een doel waar we in ons beheer aan bij kunnen dragen. Hiermee onderschrijven we de wensen voor meer ruimte en voor een groene en gezonde leefomgeving binnen de kernen. En om rekening te houden met de veranderingen in het klimaat.

De openbare ruimte is een verbindende schakel om deze ambities te realiseren. Investeringen die we toch moeten doen rond onderhoud en vervangingen, bieden kansen om de ambities gericht in te vullen. We ‘bewaken’ de ondergrens van het onderhoud van de openbare ruimte. Ook mogen we hierop worden aangesproken. We intensiveren de communicatie over het beheer (welke kwaliteit kan de inwoner verwachten, wat is de afspraak) en houden de aannemer scherp aan deze afspraken.

De samenleving verandert. Steeds meer inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties willen meepraten en meebeslissen over de fysieke leefomgeving. Daarin zien wij kansen om de tevredenheid en betrokkenheid van onze inwoners te vergroten. Dat doen we met het beheer van de openbare ruimte. Wij geloven in de kracht van de samenleving, in de maatschappelijke creativiteit en in het eigen initiatief van inwoners en bedrijven.

Ambitie

De openbare buitenruimte is van ons allemaal. Daarom betrekken we inwoners actief bij het beheer en onderhoud ervan.

Doel

We vergroten de tevredenheid en betrokkenheid van onze inwoners met het beheer van de openbare ruimte.

We meten

  • De tevredenheid over de leefomgeving en dienstverlening (door burgerpeiling, waarstaatjegemeente.nl)
  • De beoordeling van de fysieke leefomgevingskwaliteit (door Kwaliteitsmonitor Sociaal Domein)

Inspanningen 2023-2026

  • We intensiveren de communicatie over het beheer (welke kwaliteit kan de inwoner verwachten, wat is de afspraak) en houden de aannemer aan deze afspraken.
  • We zetten in op participatie bij het werken in de openbare ruimte. We gebruiken daarbij goede voorbeelden. Zowel uit pilots als van andere gemeenten.

Coalitieakkoord

Deze ambitie komt voort uit het coalitieakkoord:

Ambitie 32: Betrokkenheid bij het beheer van de openbare ruimte

Het adequaat beheren en onderhouden van de openbare ruimte is een kernverantwoordelijkheid van de gemeente. We leveren hiermee een bijdrage aan de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van onze inwoners. Een goed en frequent groenonderhoud is een belangrijk uitgangspunt. De buitenruimte is van ons allemaal, daarom betrekken we inwoners actief bij de voorbereiding van plannen in de openbare ruimte