Wat is het?

Beschermd wonen is bedoeld voor mensen met psychische of psychosociale problemen. Bijvoorbeeld een psychiatrische aandoening, autisme, ADHD of niet-aangeboren hersenletsel.

Beschermd wonen biedt een veilige en beschermde woonomgeving waar dag en nacht toezicht en ondersteuning is. De begeleiders helpen bijvoorbeeld met het organiseren van het huishouden, de administratie of het maken van een dagindeling. Een beschermende woonvorm biedt geen psychische behandeling. Daarvoor kan de huisarts of psychiater een verwijzing geven.

Voor beschermd wonen is een indicatie vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning of vanuit de Wet Langdurige Zorg nodig.

Hoe werkt het?

Toegang tot beschermd wonen loopt via de gemeente Gouda. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Soms is er eerst een gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente Krimpenerwaard. Samen kijken we welke woonvorm het beste past. Als dat beschermd wonen is, wordt een aanmelding gedaan bij de gemeente Gouda. De gemeente Gouda doet een onderzoek en bepaalt uiteindelijk of iemand een indicatie voor beschermd wonen kan krijgen.

Kijk voor meer informatie op de website Goudawijzer.nl(externe link).

Langdurige zorg via CIZ

Heeft iemand langdurige zorg nodig in een beschermde woonvorm? En ziet het er niet naar uit dat hij of zij zelfstandig kan gaan wonen? Deze inwoners kunnen in aanmerking komen voor een indicatie vanuit de Wet Langdurige Zorg. Het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) bepaalt wie hiervoor in aanmerking komt. De gemeente doet dat niet. Meer informatie vindt u op de website regelhulp.nl(externe link).

Wachtlijst

Voor beschermd wonen is er een wachtlijst. De plaatsingscommissie beschermd wonen houdt bij in welke woonvormen er plek is. Een inwoner kan doorgeven welke zorgaanbieder de voorkeur heeft. In de tussentijd wordt met de Wmo-consulent van de gemeente Krimpenerwaard gekeken welke ondersteuning tot die tijd nodig is. Dit kan betekenen dat er vanuit de Wmo voor die periode nog een indicatie afgegeven wordt. Bijvoorbeeld voor begeleiding of dagbesteding.

Beschut wonen

Beschut wonen is bedoeld voor mensen die uitstromen uit beschermd wonen, maatschappelijke opvang en verblijfszorg jeugdzorg. Maar beschut wonen kan ook voorkomen dat beschermd wonen of maatschappelijke opvang nodig is.

Bij beschut wonen wonen mensen die een zelfde soort ondersteuning nodig hebben bij elkaar. In principe hebben zij ’s nachts geen begeleiding nodig. Overdag geven zij zelf invulling aan hun dag. Bijvoorbeeld met een opleiding, werk of dagbesteding. De begeleiding is doordeweeks op vaste momenten aanwezig. Op andere momenten is de begeleiding telefonisch bereikbaar. Na een oproep kan de begeleiding op locatie langskomen.

Het uitgangspunt van beschut wonen is dat wonen en zorg gescheiden zijn. De inwoner betaalt zelf de huur en heeft zelf een huurcontract met de verhuurder of zorgorganisatie.

Aanmelden voor beschut wonen

Een indicatie voor beschut wonen loopt via De Wmo-consulent van de gemeente Krimpenerwaard. Die kijkt of beschut wonen mogelijk een passende plek is. Als dat het geval is, wordt de inwoner aangemeld bij de regionale plaatsingscommissie. In overleg wordt gekeken welke plek in regio Midden-Holland het beste past. De gemeente waar de locatie voor beschut wonen is, geeft vervolgens een beschikking af. Voor beschut wonen kan er een wachtlijst zijn.

Aanbieders van beschut wonen:

  • Stichting Tanmar (Krimpenerwaard)
  • Stichting GGZ de Hoop (Zuidplas)
  • Eleos (Gouda)
  • SoSorg (Gouda)
  • Stichting Siriz (Gouda)
  • Kwintes (Gouda en vanaf eind 2022 ook in de Krimpenerwaard)

Kijk voor een actueel overzicht op de website zorgkeuzemiddenholland.nl(externe link).