De kern Bergambacht ligt aan de Lek. Er is een ruim winkelaanbod met volop (gratis) parkeerruimte. Het voorzieningenniveau in Bergambacht is hoog. Zo vindt u een openbare en christelijke basisschool, een peuterspeelzaal en twee kinderdagverblijven. Voor scholen voor voortgezet onderwijs zijn inwoners vooral aangewezen op Schoonhoven (6 km) en Gouda (11 km). Voor voetballende kinderen zijn verschillende trapveldjes gerealiseerd.

Zwembad

Een andere voorziening die in Bergambacht te vinden is, is het overdekte zwembad De Hofstee. Uit de hele regio komen kinderen, volwassenen en ouderen hier naar toe voor zwemles en om hun baantjes te trekken. B

Anekdote

Inwoners van Bergambacht worden ook wel ‘straatwroeters’ genoemd. Ze zouden heel schoon en proper zijn. Zo netjes dat ze zelfs met een mesje het onkruid tussen tegels weghaalden. Er doet ook een andere verklaring voor deze bijnaam de ronde.  Bergambachtenaren heetten ook wel ‘katten’. Het waren, aldus de overlevering, nogal vechtersbazen. Ze vochten vooral vaak met inwoners uit Ammerstol, die Piepmuizen werden genoemd. Bij vechtpartijen gebeurde het wel dat er stenen uit de straat werden gehaald, vandaar: straatwroeters.