Nederland werkt toe naar een volledige circulaire economie in 2050. Dit is een economie zonder afval. Producten worden efficiënter ontworpen en materialen zoveel mogelijk hergebruikt. In 2030 moet het gebruik van primaire grondstoffen met 50% verminderd zijn. Met gescheiden inzameling en recycling van afvalstoffen ontstaan secundaire grondstoffen. Daardoor zijn minder primaire grondstoffen nodig.

Doelstelling van de gemeente Krimpenerwaard is om het volume huishoudelijk restafval verder te verminderen, naar minder dan 100 kilo per inwoner per jaar. De eerstvolgende mijlpaal is het behalen van 80% gescheiden inzameling. Het aandeel van met name groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFT+e) en textiel in fijn restafval kan verder omlaag . Ook is er nog veel winst te behalen op het terrein van grof huishoudelijk afval. Voor de reductie van restafval is het van belang om de waarde van grondstoffen te benadrukken. Ook kunnen er andere instrumenten dan een prijsprikkel worden ingezet. We volgen de ontwikkelingen op het terrein van afvalverwerking en onderzoeken de mogelijkheden voor (gedeeltelijke) nascheiding van huishoudelijk restafval.

Onze inwoners spelen een belangrijke rol bij het gescheiden aanbieden van huishoudelijk afval en grondstoffen. De gemeente zet in op de gezamenlijke opgave. Op weg naar een economie zonder afval.

Ambitie

We zetten nog meer in op het stimuleren van afvalscheiding. Hierbij onderzoeken we de mogelijkheid voor (gedeeltelijke) nascheiding van afval.

Doel

We willen meer grondstoffen uit het restafval benutten.

We meten

Het aandeel van fijn en grof huishoudelijk restafval in kilogram per inwoner per jaar. (bron: cyclus-rapportage)

Inspanningen 2023

  • We voeren een onderzoek uit naar de mogelijkheden om:
    • meer grondstoffen gescheiden in te zamelen en het volume restafval te verlagen;
    • met nascheiding het aandeel van grondstoffen uit het restafval verder te verhogen;
    • de inzameling van Plastic, metalen en drankenkartons (PMD) anders in te richten.
  • We voeren een bewustwordingscampagne voor inwoners uit.
  • We starten met de bouw van een milieustraat voor alle inwoners van de gemeente Krimpenerwaard.

Inspanningen 2024 - 2026

  • We stellen een grondstoffenbeleidsplan vast.
  • We breiden de bewustwordingscampagne uit met onder andere het project Afvalvrije school.
  • We zetten afvalcoaches in om inwoners te informeren en te assisteren bij het optimaal scheiden van huishoudelijk afval.
  • We maken een plan van aanpak voor het nascheiden van grondstoffen uit grof restafval op de milieustraat met sorteren, demontage en hergebruik.

Coalitieakkoord

Deze ambitie komt voort uit het coalitieakkoord:

Ambitie 28: Benutten van grondstoffen

We zetten nog meer in op het stimuleren van afvalscheiding. Hierbij onderzoeken we de mogelijkheid voor (gedeeltelijke) nascheiding van afval.