De landbouw (melkveehouderij) heeft een groot deel van de landbouwgrond van de Krimpenerwaard in gebruik. De agrarische sector is belangrijk voor de voedselvoorziening, natuur-, landschap- en weidevogelbeheer en voor biodiversiteit. De melkveehouderij is kenmerkend voor de Krimpenerwaard en speelt een belangrijke rol in de identiteit en ontstaansgeschiedenis van het gebied.

De natuur en waterkwaliteit staan onder druk en het klimaat verandert. Om aan de oplossing voor deze problemen bij te dragen heeft Nederland zich op meerdere terreinen Europees en internationaal verplicht aan diverse natuur-, water- en klimaatdoelstellingen. Het Klimaatakkoord, Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en de Kaderrichtlijn Water geven hiervoor de kaders aan.

Gebiedspartijen geven samen invulling aan de transitie van de agrarische sector. Een aantal jaar geleden heeft de gemeente hiertoe al het initiatief genomen door te investeren in de Proeftuin Trots op de Krimpenerwaard. Ook is er een transitie in gang gezet in opdracht van de provincie voor de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland. De gemeente heeft ingezet op natuurbeheer door agrariërs (zelfrealisatie). De provincie is verantwoordelijk voor de gebiedsprocessen om te werken aan de integrale opgave (klimaat, stikstof, natuur) van het Rijk. De gemeente heeft een faciliterende rol en brengt lokale kennis in om samen tot een gedragen plan en uitvoering te komen.

Ambitie

We denken mee over de versterking van het verdienmodel van de agrarische sector. Dit doen we samen met de agrarische ondernemers uit het gebied zelf. We werken hierbij intensief samen met provincie en waterschap. We werken samen aan de ontwikkeling naar een toekomstbestendige landbouw, met minder uitstoot van broeikasgassen en stikstof, hogere waterkwaliteit en met aandacht voor biodiversiteit.

Doel

We faciliteren een meer toekomstbestendige agrarische sector.

We meten

  • Aantal hectare bodemdalingremmende maatregelen (bron: gebiedsprocessen).
  • Aantal agrariërs dat deelneemt aan gebiedsprocessen (bron: gebiedsprocessen).

Inspanningen 2023 - 2026

  • We hebben een faciliterende rol bij de gebiedsprocessen voor de planvorming NPLG (klimaat, stikstof, natuur). We verbinden onze lokale ambities aan de doelstellingen van het Rijk en de provincie. Deze lokale ambities zijn onder andere een toekomstbestendige landbouw en een duurzaam beheer van het buitengebied. Bodemdaling door veenverbranding leidt tot uitstoot van broeikasgassen.. Deze ambitie heeft een relatie met ambities 21, 30 en 31.
  • We brengen ‘Mijn Koers’ in bij de gebiedsprocessen. Dit is een programma uit de Proeftuin.

Coalitieakkoord

Deze ambitie komt voort uit het coalitieakkoord:

Ambitie 13: Agrarische sector

We denken mee over de versterking van het verdienmodel van de agrarische sector. Dit kan het beste vorm worden gegeven met de agrarische ondernemers uit het gebied zelf, in een intensieve samenwerking met provincie en waterschap. Wij werken met hen samen aan de ontwikkeling naar een toekomstbestendige landbouw, met minder uitstoot van broeikasgassen en stikstof, hogere waterkwaliteit en met aandacht voor biodiversiteit.