De gemeente krijgt regelmatig meldingen over ongebruikte, achtergelaten (brom)fietsen. Ze staan te lang op één plek, worden niet gebruikt en lijken geen eigenaar te hebben. We noemen deze voertuigen ‘weesfietsen’. Deze weesfietsen staan vaak in de weg en maken het straatbeeld rommelig. Daarom is het verboden om een (brom)fiets langer dan tien dagen op dezelfde plek te laten staan. Dit verbod geldt in de openbare ruimte van de bebouwde kom.

Wat gebeurt er met een gevonden fiets? 

Als de gemeente een achtergelaten (brom)fiets vindt, krijgt deze eerst een waarschuwingslabel. De eigenaar krijgt de kans om de fiets weg te halen tot de datum die op het label is geschreven. Gebeurt dit niet op tijd? Dan wordt de fiets naar een speciaal fietsdepot gebracht. Daar blijft de fiets maximaal dertien weken staan. Hierna wordt hij vernietigd of verkocht. 

Hoe kan ik mijn fiets weer terugkrijgen? 

De eigenaar van de (brom)fiets kan contact opnemen met het Klant Contact Centrum (KCC) voor een ophaalafspraak. De fiets mag pas worden meegenomen als de eigenaar met een eigendomsbewijs of passende sleutel kan laten zien dat de fiets inderdaad van hem of haar is. Voor deze ophaalafspraak worden kosten in rekening gebracht.

Wat gebeurt er met fietsen die niet (op tijd) worden opgehaald? 

Neemt de eigenaar geen contact op met de gemeente en wordt de fiets niet opgehaald binnen de termijn van dertien weken? Dan wordt de fiets verkocht of vernietigd.

Voor vragen of meer informatie

Meer informatie over dit weesfietsenbeleid vindt u in het Aanwijzingsbesluit(externe link). Heeft u een vraag? Dan kunt u terecht bij het algemene telefoonnummer van de gemeente: 14 0182.