Je ziet het niet, maar het is er wel. Wanneer je in huis je houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet. Wil je toch een vuurtje aansteken? Volg dan de tips op de hieronder. Want er komt minder schadelijke rook vrij als je op de juiste manier stookt. 

Tips

  1. Stook alleen droog hout
  2. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout 
  3. Leg de kleine houtjes bovenop en steek het vuur van boven aan
  4. Laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer en raadpleeg het stookalert
  5. Laat de schoorsteen minstens 1 keer per jaar goed vegen 
  6. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open
  7. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open 
  8. Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. 
Houtkachel_of_open_haard_infographic