Alle jongeren die in onze gemeente wonen en bijna 18 jaar worden, krijgen een verjaardagskaart toegestuurd. Ook jongeren die net 18 zijn geworden ontvangen de kaart. Op deze kaart staat een felicitatieboodschap namens de gemeente en een verwijzing naar de app Kwikstart. Deze app helpt jongeren bij alle zaken waar ze mee te maken krijgen wanneer ze achttien jaar worden. De app is te downloaden in Google Play(externe link) of de App store(externe link). De informatie vindt u ook op kwikstart.nl(externe link).

Wat verandert er?

Ook voor u als ouder veranderen er een paar dingen na de 18e verjaardag van uw kind. We zetten het op een rijtje:

  • Uw kind is niet meer verzekerd tegen ziektekosten via uw verzekering en moet zelf een zorgverzekering afsluiten. Let op: misschien kan uw kind hiervoor zorgtoeslag aanvragen.
  • De kinderbijslag die u elk kwartaal kreeg via de SVB stopt als uw kind 18 is.
  • Ook krijgt u geen kindgebonden budget meer van de Belastingdienst.
  • Bent u gescheiden en ontvangt u of uw ex-partner kinderalimentatie? Vanaf de 18e verjaardag heeft uw kind zelf recht op de kinderalimentatie.
  • Studeert uw kind niet, maar werkt uw kind en verdient hij of zij hier veel mee? Dan kan het zijn dat u als ouder minder toeslagen van de Belastingdienst ontvangt. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst(externe link).
  • Woont uw kind nog thuis en is hij onder de 21 jaar? Dan telt hij NIET mee voor de hoogte van uw bijstandsuitkering. Dit verandert pas als uw kind 27 jaar of ouder is.

Heeft u nog vragen?

Praat samen met uw kind over deze veranderingen. Als uw kind nog thuis woont, kunt u afspraken hierover maken met elkaar. Heeft u nog vragen hierover? Neem dan contact op met Welzijn Krimpenerwaard via telefoonnummer 085 – 066 23 70 of via e-mail: info@welzijnkrimpenerwaard.com.

Bekijk ook